Sv. Ignacije Loyolski, prezbiter

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ignacije Loyolski, prezbiter
Spomendan

Čitanja: Lev 25, 1. 8-17; Ps 66, 2-3. 5. 7-8; Mt 14, 1-12.


Evanđelje dana (Mt 14, 1-12)

„Herod posla odrubiti glavu Ivanu. Dođu Ivanovi učenici i jave Isusu.“

U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom.
Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi.
A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu.


Razmišljanje

Ivan Krstitelj bio je, kao i drugi izraelski proroci, progonjen zbog toga što je prenosio Božje poruke koje nisu bile ugodne i koje su zahtijevale istinsko obraćenje srca. Međutim, progone je uvijek prihvaćao u duhu hrabrosti i odvažnosti, čak i po cijenu vlastitoga života i krvi, a sve da posvjedoči Božju istinu i Njegovu Riječ. Ivan Krstitelj primjer je tihe, ali odvažne obrane, zalaganja za vjeru i istinu, spremnosti da se prinese vlastiti život kao kvasac i sjeme, baš kao što je to činio i Krist Svojom spasiteljskom smrću. Pravi svjedok Božje istine uvijek postaje mučenik (na grčkom jeziku mučenik znači svjedok). Čitava je povijest Crkve ispunjena životima mnogih koji su iz ljubavi prema Isusu Kristu i zbog vjere u Njega postali mučenici. Biti svjedok Isusa Krista za sobom povlači radikalan kršćanski život. Napokon, iz ljubavi prema Kristu i poradi vjere u Njega, svi trebamo biti Njegovi svjedoci, svjedoci Njegova Evanđelja, Radosne Vijesti. Tek tada se možemo nazivati istinskim, autentičnim kršćanima, tj. učenicima i sljedbenicima Kristovim, učenicima Onoga koji je bio razapet zbog vjernosti volji Božjoj, istini Evanđelja i poradi našega spasenja. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)