Ponedjeljak osamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Br 11, 4b-15; Ps 80, 12-13. 14-15. 16-17; Mt 14, 13-21.


Evanđelje dana (Mt 14, 13-21)

„Pogleda na nebo, izreče blagoslov i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu.“

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo za smrt Ivana Krstitelja, povuče se lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike.
Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: »Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane.« A Isus im reče: »Ne treba da idu, dajte im vi jesti.« Oni mu kažu: »Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe.« A on će im: »Donesite mi ih ovamo.« I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi.
On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.


Razmišljanje

U ovo vrijeme godišnjih odmora razmatramo odlomak o umnožavanju kruhova. Kao i svaka biblijska rečenica i ovaj tekst je toliko bogat da nas hrani i uvodi u vlastite unutarnje refleksije. Umnožavanje kruha na neki način nagovještava ono što će Isus učiniti za sve nas i što još uvijek čini, pretvarajući Samoga Sebe u Kruh koji primamo u Euharistiji. Svi mi na zemlji hodočasnici smo na putu za Nebo. Ne trebamo skretati s tog puta da bismo se okrijepili jer Bog obećava da će se pobrinuti za sve koji su na putu za Kraljevstvo. Ne smijemo stajati mirno, moramo se kretati i učiti od Isusa, slijedeći Ga. Želim li se vratiti Bogu nakon svakog pada? Nastojim li slijediti Isusa živeći od Njegova nauka? Snaži li me sveta Pričest u svakodnevnom životu, je li Ona moja snaga, daje li mi Život? D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)