Sv. Ivan Maria Vianney, prezbiter

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan Maria Vianney, prezbiter
Spomendan

Čitanja: Br 13, 1-2. 25 – 14, 1. 26-29. 34-35; Ps 105, 6-7a. 13-14. 21-22. 23; Mt 15, 21-28.


Evanđelje dana (Mt 15, 21-28)

„O ženo, velika je vjera tvoja!“

U ono vrijeme: Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu nato njegovi učenici te ga moljahu: »Udovolji joj jer viče za nama.« On odgovori: »Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.« Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: »Gospodine, pomozi mi!« On odgovori: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« A ona će: »Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!« Tada joj Isus reče: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« I ozdravi joj kći toga časa.


Razmišljanje

Isus se u današnjem Evanđelju kreće po područjima gdje su živjeli pogani, oni koji nisu vjerovali u Boga kao Izraelci. Stoga se Isusovim učenicima čini da Isus uopće neće pomagati nekome tko je inovjerac ili je možda potpuni nevjernik.
Vjera ove žene Kanaanke hrabra je i ustrajna. Iako ne zna puno o Bogu, ona vjeruje Kristu, vjeruje da On može pomoći njezinoj kćeri kao što je pomogao drugim ljudima, o čemu je zacijelo čula. Ona u susretu s Kristom vidi priliku za promjenu, priliku da pomogne svome djetetu koje neizmjerno voli. Ponekad teške situacije majku ili oca, jer vole svoje bolesno dijete, natjeraju da učine ono što u normalnim okolnostima nikada ne bi bili kadri učiniti. Ova naizgled beznadna situacije razlog je zbog kojeg ona prilazi Isusu. Sveti Ivan Pavao II. jednom je u Westerplatteu rekao: „Za kršćanina ne postoji situacija koja je beznadna. Kršćanin je čovjek nade. Po tome se razlikujemo od drugih.“
Gospodine, nauči nas da nikada ne sumnjamo u Tebe, u život koji nam daješ, u plan ljubavi koji si za nas pripremio. Pomozi nam da se ne obeshrabrujemo zbog ljudi koji su prema nama neprijateljski nastrojeni. Pomozi nam da sve, uključujući teške trenutke i bolesti, posluži za naše spasenje ili spasenje naših bližnjih jer je to Tvoja želja. K.K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)