Misa za Domovinu u požeškoj Katedrali na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Na 26. obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Oluja”, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2021. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali za domovinu te za poginule i nestale hrvatske branitelje. Koncelebrirali su svećenici iz biskupijskih središnjih ustanova i svećenici iz požeških župa. Sudjelovali su roditelji poginulih branitelja, članovi udruga hrvatskih branitelja, predstavnici Hrvatske vojske i policije, različitih ustanova Grada Požege i Županije Požeško-slavonske na čelu sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem. Među vjernicima bili su i bogoslovi Požeške biskupije, koji danas započinju svoj petodnevni ljetni susret u Velikoj, pripravljajući se za blagdan sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije.

U homiliji biskup Antun je kazao: “Sloboda je silno izazovna stvarnost. Ona je pokretač Božjega i ljudskog djelovanja,  najdublje je povezana s pobjedom života, o čemu nam na svoj način svjedoči naviještena Božja riječ te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Vjerujem da ste zapazili kako Židovi u današnjem prvom čitanju iz Knjige brojeva prosuđuju događaj oslobođenja iz Egipta po njihovu trenutačnom teškom stanju u pustinji i jednoj negativnoj epizodi hoda u slobodu daju značenje propaloga cjelog pothvata slobode koji je Bog pokrenuo. Ustali su protiv svojih vođa Mojsija i Arona, zapravo protiv Boga što su ih doveli u pustinju gdje među ostalim nema ni vode te se put u slobodu pretvorio u prijetnju smrti. Nada je zarobljena ljutnjom, svađom i sukobom u vrijeme kad je mjerilo prosudbe događaja postalo trenutačno stanje te se više ne vidi cilj puta niti događaj u svojoj cjelovitosti. Beznađe je stanje mraka, uzrokovano dospjelošću u svojevrsnu duhovnu potonulost, u jamu iz koje se ništa ne vidi. Znakovito je i važno ono što Mojsije čini u tom stanju. On smatra važnim zatražiti savjet od Boga, postaje na taj način mudar čovjek koji vidi, razumije i pronalazi rješenje za daljnji put u slobodu. Bog ga upućuje na ono što treba uraditi kako bi narod shvatio da je nedostatak vode u pustinji sastavni dio njegove strategije koja vodi k cjelovitom ostvarenju njihove slobode, kušnja u kojoj on provjerava njihova vjernost. Naime, put kojim se stiže u punu slobodu jest životna pustinja i sve njezine opasnosti, u kojima jedino vjernost i oslonjenost na Boga pruža tzglednost opstanka i u kojima je na skriven način već prisutna pobjeda nad trenutačnim nevoljama. Voda što ju je Mojsije na riječ Božju izveo iz stijene znak je da vjernost Bogu i u najtežim situacijama, pa i u samoj smrti čovjeka povezuje s njegovim životvornim izvorima. Upravo u to uvjerava Isus Petra i druge učenike u današnjem evanđelju, kad im tumači da on mora proći kroz pustinju patnje i smrti, kako bi posvjedočio vjernost Ocu, postigao pobjedu i nad samom smrću koja daje smisao pojedinačnim teškim zbivanjima njegova poslanja, da bi na taj način i sam postao životvornim izvorom.”

Potom je biskup Antun pozvao sudionike slavlja na svojevrsnu provjeru njihovih polazišta u prosudbi vlastitog života i povijesnih događaja te je istaknuo: “ Pitanje je s kojeg motrišta prosuđujemo povijesne događaje i vlastiti život. Poučeni Božjom riječju ne dajmo se zavesti pa da iz neke pojedinačne epizode prosuđujemo i obrambeni rat, nego polazeći od postignute pobjede i slobode promatrajmo cjelovitost zbivanja, ne zaboravljajući da konačni sud o njima pripada Bogu, jer je on voditelj povijesti i daje joj smisao. Istinska sloboda je ona pobjeda koja nije postignuta porazom drugoga, nego žrtvom za drugoga. Takva je Isusova pobjeda i svih onih koji s njime žele biti pobjednici za vječnost. U toj pobjedi promatrajmo i dostojanstvo naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, iskazujmo im osobito poštovanje, zahvaljujmo za žrtvu ugrađenu u našu slobodu. Neka ih uskrsli Gospodin obdari svojom proslavom za svu vječnost”, kazao je biskup na kraju homilije.