Subota osamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Pnz 6, 4-13; Ps 17, 2-3a. 3bc-4. 4. 47 i 51ab; Mt 17, 14-20.

Klanjanje: Požeške Sesvete.


Evanđelje dana (Mt 17, 14-20)

„Ako imadnete vjere, ništa vam neće biti nemoguće.“

U ono vrijeme: Pristupi Isusu neki čovjek, padne pred njim na koljena i reče: »Gospodine, smiluj se sinu mojemu jer je mjesečar i zlo mu je. Često doista pada u oganj i često u vodu. Dovedoh ga tvojim učenicima i ne mogoše ga izliječiti.« A Isus odgovori: »O rode nevjerni i opaki! Dokle mi je biti s vama! Dokle li vas podnositi! Dovedite mi ga ovamo!« I zaprijeti Isus zloduhu te on iziđe iz njega. I ozdravi dječak toga časa.
Tada učenici pristupiše nasamo k Isusu i rekoše: »Zašto ga mi ne mogosmo izagnati?« Kaže im: »Zbog vaše malo vjernosti. Zaista, kažem vam, ako imadnete vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: ‘Premjesti se odavde onamo!’, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće.«


Razmišljanje

Isus s trojicom učenika silazi s brda Preobraženja. Ugledali su mnoštvo, ostale apostole i neku strku oko njih. Prije svega nekoliko trenutaka na brdu su iskusili predvorje Neba, vidjeli su razotkrivenu Isusovu Božansku prirodu, čuli su glas Boga Oca, proživjeli su predivne trenutke. A sada iz Isusovih usta čuju oštre riječi: O rode nevjerni i opaki! (Mt 17, 17) U izvornom jeziku, umjesto nevjerni rod, koristi se sintagma `naraštaj bez vjere’ jer se tu zapravo ne radi o nekom nevjerovanju u Boga, već o nedostatku odgovarajuće, adekvatne, snažne vjere u moć Boga koji se služi ljudima da izvrši Svoja djela. Može nas začuditi činjenica da je te iste učenike Isus nedavno bio poslao da propovijedaju Evanđelje i oni su imali iskustvo snage, ozdravljali su bolesne i izgonili zle duhove. Ovo nam može posvjedočiti kako je vjera nešto živo i dinamično, nešto što treba njegovati, razvijati, neprestano jačati i bdjeti nad njom kako ne bi ugasla… Drugo objašnjenje ove činjenice može biti da su apostoli pokušavali istjerati zlog duha vlastitom snagom, a ne snagom Isusa koji tada nije bio s njima ili su se možda jednostavno uplašili jer su se sami suočili s problemom u Njegovoj nenazočnosti. Nasamo im Isus pojašnjava kako je glavni razlog njihova neuspjeha mala vjera. I mi se često hrvamo s problemom nedostatka vjere. U raznoraznim ekstremnim situacijama u životu pokušavamo probleme riješiti na svoje ljudske načine, svojim snagama i ponekad jednostavno gubimo vjeru… A vjera je, kao što nas podsjeća Isus, ovdje ključno pitanje. Treba dorasti do takve vjere, za takvu vjeru se treba moliti, takvu vjeru treba u sebi razvijati. Nikada ne smijemo izgubiti vjeru u teškim životnim situacijama. Gospodine, umnoži našu vjeru! D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)