Molitveno bdijenje u požeškoj crkvi sv. Lovre

U predvečerje svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, 9. kolovoza svečanom službom večernjih hvala u starodrevnoj crkvi sv. Lovre u Požegi započelo je molitveno bdijenje u čast svetog Zaštitnika. Službu večernjih hvala predvodio je prepošt požeškog Stolnog kaptola sv. Petra Ivica Žuljević, a sudjelovali su članovi Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i gradskih župa, časne sestre, bogoslovi, aspiranti za svećeništvo, karitasovi volonteri, mladi, članovi molitvenih zajednica te drugi vjernici.

U homiliji prepošt Žuljević je zahvalio sudionicima slavlja što su dolaskom na večernju molitvu posvjedočili da se žele duhovno pripraviti za sutrašnju Svečevu svetkovinu. Osvrnuvši se zatim na naviješteni ulomak kratkog čitanja iz Prve Petrove poslanice, u kojem Apostol poziva kršćane da budu radosni što mogu biti zajedničari Kristovih patnji kako bi i o objavljenju njegove slave mogli radosno klicati, te da s radošću podnose pogrde zbog imena Kristova, kazao je da je đakon Lovro živeći u poganskom svijetu onog vremena s radošću prihvatio novost Isusova evanđelja, i svoj život posvema posvetio služenju Gospodinu Isusu i ljudima u potrebi, osobito siromasima. Naglasio je kako ga je to životno opredjeljenje za Isusa Krista koštalo pogrda, progona i u konačnici mučeničke smrti, ali je on nadvladao sve izazove i protivštine poganskog svijeta, ostajući do kraja vjeran Isusu Kristu. Pozvao je nazočne molitelje da se i oni po primjeru i zagovoru sv. Lovre  odvažno i radosno odupru svim zavodljivostima svijeta u kojem žive, te služenjem Bogu i Isusu Kristu u njegovoj Crkvi posvjedoče svoju vjernost i odanost.

Prije završnog blagoslova prepošt Žuljević je sudionicima slavlja čestitao svetkovinu sv. Lovre te izrazio radost zbog zajedništva u kojem su molili Večernje hvale, te ih pozvao da budu dionici i sutrašnjeg euharistijskog slavlja u čast biskupijskog Zaštitnika. Molitveno bdijenje je potom nastavljeno klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je predvodio Marijan Pavelić, rektor crkve sv. Lovre. Uz bogoslove i svećeničke aspirante, na klanjanju su sudjelovali mladi koji se redovito svake subote okupljaju na molitvu u požeškoj Katedrali, kao i predstavnici vjernika, karitasovih volontera i molitvenih zajednica požeških gradskih župa.