Sprovod vjeroučitelja Vladimira Habijana

Na mjesnom groblju Svetinja u župi Jakšić, 9. kolovoza sahranjen je Vladimir Habijan, vjeroučitelj Požeške biskupije koji duži niz godina poučavao vjeronauk u Osnovnoj školi Julija Kempfa u Požegi. Sprovodne obrede, na kojima je, uz domaće vjernike, sudjelovalo desetak svećenika i 30-ak vjeroučitelja, predvodio je župnik Tihomir Bilešić.

Tijekom obreda predstojnik biskupijskog Katehetskog ureda Marijan Pavelić, uputio je supruzi Ivanki te djeci Jeleni i Mariji, riječi suosjećanja u ime svih vjeroučitelja Požeške biskupije kao i bivših predstojnika te drugih djelatnika Katehetskog ureda: „Poštovana obitelji Habijan! Primili smo tužnu vijest da je u subotu, 7. kolovoza ove godine, nakon kratke i teške bolesti, preminuo Vaš cijenjeni suprug i otac Vladimir, vjeroučitelj Požeške biskupije. Primite izraze iskrene molitvene blizine i dubokog kršćanskog suosjećanja– koje svjedočimo Vama te cijeloj obitelji, rodbini i drugima koji tuguju za plemenitim pokojnikom. U ovom trenutku svaka naša ljudska riječ preslaba je i nedostatna da udijeli potrebnu snagu i utjehu u trenucima u kojima se nalazite. Stoga posežemo za onom Božjom: Pravednik ako i umre prijevremeno, naći će mir. Jer duljina dana ne čini starost časnom, niti se ona mjeri brojem godina. Već razboritost — to su sjedine ljudske, i krepostan život — zrela starost. I jer je ugađao Bogu, On ga je zavolio, i jer je živio među grešnicima, On ga je uzeo k sebi. Hrabreni redcima iz Knjige mudrosti želimo uistinu kao vjernici biti zahvalni Bogu ponajprije za dar života vjeroučitelja Vladimira, ali i za sve ono što je kao navjestitelj Radosne vijesti, poučavajući vjeronauk u školi, posijao u srcu mladih naraštaja naše Crkve i Domovine. I u ovim teškim trenucima zemaljskog rastanka, kao vjernici, pogleda smo usmjerena na križ Gospodina našega Isusa Krista s vjerom u Njega u kome svaka naša smrt nije konačnost nego prijelaz u vječnost. Tu je i sva naša snaga i utjeha! Neka Svemogući Bog pokojnog vjeroučitelja Vladimira nagradi za sve dobro koje je tijekom svoga zemaljskog života činio, oprosti mu sve prijestupe i obdari ga radošću zajedništva s njime u vječnosti, a svima koji tuguju za njim neka udijeli obilje svoje utjehe.“, zaključio je u sažalnici predstojnik Pavelić.

Po završetku sprovodnih obreda svećenici, vjeroučitelji i vjernici uputili su se u župnu crkvu sv. Barbare u Jakšiću gdje je za pokojnog vjeroučitelja Vladimira služena sveta misa zadušnica.