Sjednica Upravnog vijeća Caritasa Požeške biskupije

U Biskupskom domu u Požegi 19. kolovoza pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića održana je sjednica Upravnog vijeća Caritasa Požeške biskupije. Uz ravnatelja Caritasa Maria Večerića na sjednici su sudjelovali članovi Ivica Žuljević, Robert Mokri, Katarina Paulić i Ana Matković. Nakon molitve biskup je podsjetio kako je Caritas jedna od važnih sastavnica požeške mjesne Crkve, po kojoj ona djelotvornom ljubavlju očituje svoju vjeru, organizira dobrotu u služenju Isusovoj najmanjoj braći. Zahvalio je novom ravnatelju Večeriću za prihvaćanje službe a tajnici Paulić za veliki trud uložen tijekom prve godine njezina djelovanja u Caritasu. Zaželio im je Božji blagoslov u poslanju koje im je povjereno.

Biskup Antun je potom podsjetio na zadaće koje Upravno vijeće ima po Statutu Caritasa Požeške biskupije kako bi njegovo djelovanje bilo što uspješnije. Vijećnici su utvrdili trenutačno stanje Caritasa koje je preuzeo novi ravnatelj i razmotrili pitanja formalne i praktične naravi, važna za ostvarivanje desetak caritativnih projekata i više akcija koji se trenutačno ostvaruju. Posebnu pozornost posvetili su Caritasovoj kuhinji i svemu onome što je potrebno pokrenuti i pripraviti da se ona može uskoro preseliti iz prostora Središnje kuhinje Požeške biskupije u Domu pape Ivana Pavla II. kod Katedrale u zgradu novog Caritasova sjedišta, uređene prošle godine nasuprot željezničkog kolodvora u Požegi. S obzirom na to pitanje donesene su i određene odluke. Zatim su vijećnici utvrdili financijsko stanje Caritasa i raspravili o nekim pitanjima poboljšanja Caritasova upravljanja vremenitim dobrima. U tom sklopu donesene su i odluke o namjeni Caritasove zgrade u Đulovcu i stare zgrade Caritasova sjedišta u Požegi. Vijećnicima su predstavljene aktivnosti koje su poduzete u pomaganju nastradalima u nedavnom nevremenu u Požegi, napose na području požeške Župe sv. Terezije Avilske i Župe sv. Ivana Krstitelja, te jakšićke Župe sv. Barbare i našičke Župe sv. Antuna Padovanskog, u kojima je biskup Antun posjetio određeni broj nastradalih obitelji.

Uz pomoć župnika spomenutih župa i njihovih Caritasa, Biskupija je neposredno nakon nevremena pružila novčanu pomoć najteže stradalim siromašnim obiteljima a drugi korak je potpora koju dalje nastoji davati navedenim obiteljima s većim radovima na stradalim objektima. Razmotrena su neka načelna pitanja i konkretni projekti u tom pogledu. Uz sredstva koja su nakon prvog nevremena u Požegi darovali vjernici Požeške biskupije na poziv biskupa Antuna, napose prikupljanjem novčanih priloga u svim župama u nedjelju, 13. lipnja ove godine, od velike je pomoći bila donacija Hrvatskog Caritasa od 200.000,00 kn, potpora iz drugih fondova Požeške biskupije te interventnog fonda njezina Caritasa. Tim sredstvima uređeno je više krovova čiji je crijep bio razbijen, ostakljeni razbijeni prozori, uređeni uništeni podovi, zamijenjen oštećeni namještaj i nabavljene druge potrepštine. Među nastradalima su i određene obitelji kojima Caritas svakodnevno donosi topli obrok iz svoje kuhinje. Upravno vijeće dalo je pristanak za nekoliko daljnjih konkretnih akcija pomoći nastradalima u okviru Caritasovih financijskih mogućnosti, među kojima je i nabava kućnog namještaja i drugih potrepština.  Biskup je na kraju zahvalio vijećnicima za zauzetost kojom nastoje pomagati Caritasu Požeške biskupije u njegovu djelovanju.