Sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Rut 1, 1. 3-6. 14b-16. 22; Ps 145, 5-6ab. 6c-7ab. 7c-8. 9-10; Mt 22, 34-40.

Obljetnica posvete crkve: Kutjevo.

Klanjanje: Podravska Moslavina, Stražeman.


Evanđelje dana (Mt 22, 34-40)

„Ljubi Gospodina Boga svojega i bližnjega svoga kao sebe samoga!“

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«


Razmišljanje

U Isusovu odgovoru zabilježenu u današnjem Evanđelju ne treba tražiti odgovor ni na jedno od 613 pravila Starog Zakona, već. Njegovu namjeru da ukaže koji je temeljni stav kojim tim pravilima valja pristupati. Isus dodaje drugu zapovijed, sličnu prvoj, i tako daje do znanja da ih se ne možemo pridržavati odvojeno, bez njihova međusobnog ispreplitanja, što znači da nitko ne može na ispravan način voljeti Boga ako u sebi nema ljubavi prema bližnjemu.

Isus završava riječima da sav Zakon i svi Proroci počivaju na ovim dvjema zapovijedima. Moglo bi se reći da se time krug zatvara – sve izlazi od Boga i k Njemu se vraća. Ono što nas čini kršćanima jest naš poseban odnos s Bogom, pun ljubavi, ali isti takav i s bližnjima. U našoj životnoj praksi čak je i lakše voljeti Boga `izravno’, nego voljeti Ga iskazujući ljubav prema bližnjemu. Voljeti bližnjega nije jednostavno jer nailazimo na ljudska ograničenja i pogrješke. Ova ljubav zahtijeva odlučnost i hrabrost koja proizlazi iz vjere. Istinska ljubav sposobna je razlučivati dobro i loše, prepoznavati dobro u bližnjemu, u svakoj pojedinačnoj osobi. Ljubav od nas zahtijeva da budemo dobri po uzoru na Boga samoga. Bližnji drugom čovjeku postajem kada mu se približavam, kada prema njemu postupam kao Samaritanac iz Evanđelja, kao Isus. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)