Gospa Voćinska

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Gospa Voćinska
Blagdan

Čitanja: Dj 1, 12-14; Ps 112, 1-2. 3-4. 5-6. 7-8; Gal 4, 4-7; Lk 1, 39-45.


Evanđelje dana (Lk 1, 39-45)

„Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!”


Razmišljanje

Kakva li divna susreta: dvije žene u rodu, obje nose sinove, obje blagoslovljene od Gospodina. Koje li utjehe za Mariju da njezina rođakinja razumije objavu koju je primila. Imam li koga s kim ću podijeliti ono što Bog čini u mojemu životu? Mogu li drugi svoje vijesti dijeliti sa mnom?
Elizabeta je prva koja je posvjedočila Gospodinovu prisutnost u svijetu. I mi, svjedočeći, možemo ohrabrivati jedni druge na našemu životnom putu. Pomaganje drugima da upoznaju Gospodina donosi nam nadu i utjehu daleko iznad naših očekivanja.


Molitva Majci Božjoj Voćinskoj

Gospo voćinska, Majko od utočišta! Ti si obiljem svojih milosti tijekom stoljeća bila zaštita, utjeha i nada našem narodu u teškim povijesnim vremenima. U svim stradanjima, progonima i patnjama po tvojoj majčinskoj blizini osjetili smo ruku pomoćnicu, koja nas je snažno vodila k Isusu Kristu, jedinom Spasitelju čovjeka.

Puni vjere i dubokog pouzdanja stojimo pred tvojim milosnim likom i molimo te: brani našu domovinu, štiti Požešku biskupiju i pomozi svima nama, koji te u svojim osobnim potrebama zazivamo. Ostani s nama u svim kušnjama života, Majko od utočišta i ne daj da itko od nas skrene s puta tvoga Sina. Koji živi i kraljuje – danas i uvijeke. Amen.