Četvrtak dvadeset i drugog tjedna kroz godinu

(c) Museums Sheffield; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Kol 1, 9-14; Ps 97, 2-3ab. 3cd-4. 5-6; Lk 5, 1-11.


Evanđelje dana (Lk 5, 1-11)

„Oni ostaviše sve i pođoše za njim.“

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.
Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i baci mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.
Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!«
Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.


Razmišljanje

Ovaj tekst iz Evanđelja po Luki predstavlja novi proročki scenarij. Riječ je o Čovjeku kojeg su neki slijedili i koji poučava sjedeći u lađi. On, za razliku od starozavjetnih Proroka, ne pokazuje odmah Božju slavu, već konkretne ljude po kojima se ona objavljuje. Oni su u prvom planu, Isusove su Riječi upućene njima, a oni u svome srcu moraju donijeti odluku hoće li povjerovati i krenuti za Njegovim Riječima. Isus pokazuje put, pokazuje mogućnosti. I u ovom slučaju, u ovoj novoj sceni, nema prijestolja, već samo `lađe i barke’ koje tek trebaju biti pokrenute snagom ljudskih ruku. Ovdje se pojavljuje mogućnost isplovljavanja na pučinu. To je trenutak odluke, trenutak za podsjećanje na to kako su Isusove Riječi vrijedne našeg povjerenja, naše vjerodostojnosti, naše spremnosti da pođemo za Njim. To je vrijeme da se ulože napori i poduzmu koraci možda u drugom smjeru nego dosad, vrijeme da se otiđe i napusti udobnost, poznato, rutine, navike, osobne koristi – vrijeme promjene i preobrazbe, vrijeme da se ljudima pronosi Radosna Vijest o spasenju, vrijeme za preuzimanje zadaće evangelizacije i rasplamsavanja novih želja i ciljeva u sebi i drugima. Također, to je i trenutak odluke: hoćemo li i mi baciti mreže i isploviti na pučinu u svakoj situaciji, bez obzira na slabosti, strahove, ljudsku muku ili grijeh? W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)