Subota dvadeset i drugog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Kol 1, 21-23; Ps 53, 3-4. 6 i 8; Lk 6, 1-5.


Evanđelje dana (Lk 6, 1-5)

„Zašto činite što subotom nije dopušteno?“

Jedne subote prolazio je Isus kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli. A neki farizeji rekoše: »Zašto činite što subotom nije dopušteno?« Odgovori im Isus: »Zar niste čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji, uze, pojede i svojim pratiocima dade prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko, nego samo svećenici?« I govoraše im: »Sin Čovječji gospodar je subote!«


Razmišljanje

Isus je Sin Čovječji. On Sam za Sebe upotrebljava ovaj izraz kako bi, s jedne strane, naglasio da je Čovjek poput svakoga od nas, a s druge se na taj način nadovezuje na Svoje poslanje Boga i Čovjeka koji nas vodi u Kraljevstvo Nebesko (usp. Dn 7, 1314). Na primjer, aspekt Svoga jedinstva s nama običnim ljudima na zemlji ističe kada kaže: Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio (usp. Mt 8, 20), misleći pritom na skromne uvjete u kojima živi. Ili kada kao čovjek doživljava ljudsku nevoljkost: Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: »Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!« (Mt 11, 19) Na drugim mjestima više ističe Svoj Božanski autoritet po kojem ima vlast otpuštati grijehe – što je isključivo Božji posao: Al: da znate: vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe! I reče uzetomu: »Tebi zapovijedam, ustani, uzmi postelju i pođi kući!« (Mk 2, 1011) Ili kao u današnjem Evanđelju: Sin Čovječji gospodar je subote! (Lk 6, 5); dakle On ima vlast nad time kada i kako slaviti Sveti dan. Bog je po Kristu došao kao Čovjek kako bi nam pomogao da ponovno otkrijemo Božju ljubav prema čovjeku, došao je dati Svoj život i pomoći nam da iskreno zavolimo Boga. Sveti dan koji je za nas (Kristove učenike) nedjelja, trebao bi biti posvećen prisjećanju i obilježavanju onoga što je Bog učinio za čovjeka. To je dan koji bi nam trebao pomoći da se vratimo u ljubav prema Bogu i ljudima i zbog toga on ima četiri funkcije: da bude vrijeme za molitvu i svetu Misu, vrijeme za obitelj, vrijeme za odmor i vrijeme za djela milosrđa prema onima za koje tijekom tjedna nemao dovoljno vremena.

Gospodine Isuse, Ti si se potrudio doći među nas. Nauči nas da slavimo nedjelju kako bismo više voljeli Tebe i ljude koje si stavio na naš put. K.K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)