Sv. Marko Križevčanin

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Marko Križevčanin
Spomendan

Čitanja: Kol 2, 6-15; Ps 144, 1-2. 8-9. 10-11; Lk 6, 12-19.

Obljetnica posvete crkve: Lipik, Okučani.


Evanđelje dana (Lk 6, 12-19)

„Provede noć moleći se pa izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima.“

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U one dane iziđe Isus na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanog Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica.
Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I ozdravljali su oni koje su mučili nečisti dusi. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.


Razmišljanje

Isus je često isticao da ono što čini ne čini Sam od Sebe već onako kako Mu Otac zapovijeda. Provodi puno vremena u razgovoru sa Svojim Ocem. Izdašan je u izdvajanju Svog vremena u tu svrhu, čak i noću.

Uči nas da nisu važna čuda, ni iscjeljenja ni brojnost mnoštva koje ide za Njim, već činjenica da ono što čini, čini u ljubavi i potpunoj slobodi, a tako je ugodno Ocu.

Koliko vremena posvećujem razgovorima s Bogom? Koliko je u tom vremenu pažljivog osluškivanja onoga što mi želi reći? Koliko su mi važni moji vlastiti planovi, a kolika je moja spremnost da radim ono što Je Bogu ugodno? D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)