Zaziv Duha Svetoga za učenike katoličkih škola u Požegi

Na početku nove školske 2021./2022. godine požeški biskup Antun Škvorčević predvodio 7. rujna u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje zaziva Duha Svetoga za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije. Pridružili su im se i predstavnici drugih škola grada Požege. Koncelebrirali su Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Marijan Pavelić, predstojnik Katehetskog ureda, Mario Večerić, župnik Župe Sv. Terezije Avilske, Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelj u Katoličkoj gimnaziji u Požegi, te drugi svećenici.

Zapodjenuvši u homiliji dijalog s učenicima, biskup je upitao prvašiće jesu li se snašli u školi, jesu li dobri jedni prema drugima i je li vole Isusa. Nakon njihovih potvrdnih odgovora kazao je sudionicima slavlja da im naviještena Božja riječ pomaže provjeriti koliko uistinu vole Isusa obrazložiti zašto se na njega mogu posvema osloniti. Podsjetivši ih da su u evanđeoskom ulomku čuli kako je Isus, nakon što je cijelu noć probdio u molitvi, izabrao sebi dvanaest najbližih učenika, koje evanđelist Luka poimence nabraja i naziva apostolima, a među njima je prvi Šimun Petar, biskup je ustvrdio kako je jedino ljubav bila mjerilo po kojem ih je Isus birao. Dok je u evanđeoskom ulomku slušao imena dvanaestorice apostola, dodao je biskup da su mu se u glavi nizala lica i imena nazočnih učenika, ustvrdivši kako je Isus i njih izabrao kad ih je pozvao u život, i da je čudesno što se svatko od njih rodio. Naime, za njihovu pojavu na ovom svijetu zaslužan je Gospodin Isus, jer on je Božja riječ oduvijek u kojoj je sve stvoreno, kako veli sv. Pavao u Poslanici Kološanima. Biskup je potaknuo učenike da svjesni toga i zahvalni za veličanstvenu činjenicu svoga postojanja na ovome svijetu, i danas Isusu Kristu od srca kažu: »Hvala ti što postojim!«. Poručio im je neka uvijek ostanu svjesni da je svaki od njih veliko djelo Božje ljubavi.

Spomenuvši kako se mnogi ljudi u Hrvatskoj u nastojanju da postignu uspjeh u životu oslanjaju na puno toga, biskup je zapitao sudionike slavlja na što se i na koga oni u svom životu oslanjaju i kroz što žele postići uspjeh. Kazao je učenicima kako je dobro što nastoje postići uspjeh marljivošću, plemenitošću i dobrotom. No, riječima sv. Pavla iz spomenute Poslanice: »Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na „počélâ svijeta“ a ne na Krista« upozorio ih na opasnost suvremenih prevara među kojima su droga, alkohol, hazardne igre, razni sadržaji na internetu i druge pogubne stvari. Pozvao ih je da dobro razmisle koja im to „počéla svijeta“, mračne i negativne pojave prijete da ih razore u njihovu biću, ustvrdivši kako ih one vode u gubitništvo. Potaknuo ih je neka poslušaju sv. Pavla te se posvema oslone na Isusa Krista, jer u njemu „tjelesno prebiva sva punina božanstva“, on je pobijedio smrt i postao najčvršći oslonac našeg postojanja. Istaknuo je da smo krštenjem već ukorijenjeni u njega i nazidani na njemu, ustali smo iz svoje osuđenosti na smrt i počeli živjeti novim životom.

Biskup je pozvao učenike da se svakodnevnom molitvom ispunjaju njegovim božanskim energijama te ne budu nemoćni u svojim ranjenostima zlom, sebičnošću i drugim negativnostima nego koračaju u slobodi koju im je on darovao svojim praštanjem i milosrđem u svetom krštenju. Dodao je da će im Isus pomoći da budu dobri učenici i međusobno prijatelji, plemeniti sa svima koje susreću i poslušni u obitelji svojim roditeljima. Podsjetio ih je da školu ne pohađaju samo zbog što boljih ocjena, nego zbog svoga cjelovitog rasta koji se najbolje može ostvarivati u Isusu Kristu, jer on vodi sve do pobjede nad smrću i do vječnosti. Zaželio im je puno svjetla i radosti tijekom nove školske godine u zajedničkom hodu s Isusom Kristom, njihovim najvećim dobrotvorom.