Jurisdikcijski ispit mladih svećenika Požeške biskupije

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 13. rujna 2021. godine održan je ispit iz sakramentalne jurisdikcije kojem su pristupili mladi svećenici Požeške biskupije.

Pozdravljajući okupljene svećenike, biskup Antun je pripomenuo kako jurisdikcijski ispit nije neke vrste školski ispit. Podsjetio je da je svećenička moć odrješivanja grijeha povezana sa sakramentom svetoga Reda ali da je za njezino valjano vršenje potrebna ovlast dijecezanskog biskupa, koji treba imati moralnu sigurnost da služitelj navedenog sakramenta ima potrebnu opsosobljenost. Ona osim znanja traži i određenu duhovnost kojom svećenik  pristupa savjesti druge osobe, povezano s velikim poštovanjem pokornika u svijesti da on služi pomirienju grješnika s Bogom. Biskup je istaknuo važnost svećenikove sposobnosti prosuđivanja u ispovijedi, napose u razlučivanju grijeha, kako bi mogao dati odrješenje kojim pokornik ulazi u puno zajedništvo s Bogom i Crkvom. Rekao je svećenicima kako njihovo odrješivanje ne bi imalo učinkovitosti u slučaju da pokornik ne može izići iz stanja trajnog nereda te da je važno moći snalaziti se u problemima s kojima se vjernici susreću u suvremenom svijetu a koji se umnažaju i bivaju sve složeniji. Osim toga, biskup je istaknuo,  da se kroz jurisdikcijski ispit želi pomoći mladim svećenicima da budu što svjesniji kako u sakramentu pomirenja njihovim služenjem Bog pomiruje grješnika sa sobom snagom milosrđa i ljubavi koja se očitovala u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Potaknuo je svećenike neka rado slave sakrament pomirenja u ispovjedaonici, koja je u crkvi trajni znak Božjeg milosrđa i praštanja. Spomenuo je još kako je sakrament pomirenja liturgijsko slavlje i da ono traži slavljeničko ponašanje, ponajprije u svećenikovu odijevanju i iskazima poštovanja prema  pokornicima. Dodao je kako u tom duhu ni jednom ispovjedniku nije dopušteno bolesno istraživati pokornikovu savjest da bi zadovoljio neku svoju znatiželju, nego su pozvani poticati njegovu iskrenost pred Bogom i raspoloženje kajanja. Poželio je da ispitivači pomognu mladim svećenicima da u bratskom ozračju i razgovoru rastu u znanju i duhu kojim trebaju pristupati sakramentu pomirenja.

Zatim su generalni vikar Želimir Žuljević i voditelj trajne formacije mladih svećenika Ivica Bošnjak provjerili kod mladih svećenika poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralna načela i njihovu pastoralnu primjenu. Na kraju su ispitivači zajednički donijeli svoje mišljenje o prikladnosti pojedinog kandidata za dobivanje ovlasti ispovijedanja i udijelili potvrdu o položenom jurisdikcijskom ispitu.