Blažena Djevica Marija Žalosna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Blažena Djevica Marija Žalosna
Spomendan

Čitanja: Heb 5, 7-9; Ps 30, 2-3a. 3bc-4. 5-6. 15-16. 20; Iv 19, 25-27 ili Lk 2, 33-35.

Klanjanje: Ruševo, Vrbje.


Evanđelje dana (Iv 19, 25-27)

„O Kako ucviljena bješe ona uzvišena, Majka Sina jedinog!“

Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena.
Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi.


Razmišljanje

Isusove riječi izgovorene s križa predstavljaju oporuku koju Isus ostavlja svakome od nas.

Ovo predanje čovječanstva pod Marijinu zaštitu svojevrstan je čin povjeravanja. Marija postaje Majka svakog čovjeka, nitko ne ostaje lišen Njezine zaštite, Ona je uvijek tu da vodi do Isusa. Oporuka koja je potekla s križa ujedno je i potvrda Marijine vjere u pobjedu križa. Vjere koja je prošla kušnju po iskustvu patnje.

Božja Riječ uvijek ima moć kreacije, nikad nije bačena u vjetar. Ona definira ono ‘što jest i čini da se rascvjeta ono što je bilo u zametku. Uzdignut na križu, Isus potvrđuje Marijino Majčinstvo koje je Ona prihvatila kada je izrekla Fiat. Ovdje nastaje jedna nevjerojatna veza između Isusova ljubljenog učenika koji predstavlja sve ljude i Marije, Kristove Majke, nastaje odnos koji, kao u svakoj normalnoj obitelji, povezuje majku s njezinim djetetom. Svaki čovjek koji Isusa priznaje za svoga Učitelja, u Mariji, Njegovoj Majci, trebao bi vidjeti svoju Majku. K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)