Subota dvadeset i četvrtog tjedna kroz godinu

(c) Museums Sheffield; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: : 1 Tim 6, 13-16; Ps 99, 1b-2. 3. 4. 5; Lk 8, 4-15.


Evanđelje dana (Lk 8, 4-15)

„Oni ostaviše sve i pođoše za njim.“

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova, pa ga zamoli da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.
Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.
Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.


Razmišljanje

Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega (Lk 2, 49)— govori dvanaestogodišnji Isus… Svoje slobodno vrijeme, kada nije učio (a bio je i dobar učenik), mladi Stanislav Kostka provodio je čitajući i moleći se. Budući da danju nije mogao posvetiti puno vremena kontemplaciji, posvećivao joj se noću. Također, sam je sebi određivao pokoru… Ovakav način života nije se sviđao njegovim kolegama, odgojitelju i bratu. Smatrali su ga čudakom. Pokušali su ga razuvjeriti zlonamjernim ubodima, a kada to nije uspjelo, prešli su čak i na premlaćivanje i iživljavanje ne bi li ga svrnuli na `normalan’ put i ponašanje.

U svom osamnaestogodišnjem životu proživio je puno patnje, neshvaćenosti i neljubaznosti od strane svojih najmilijih. Pred samu smrt upitan osjeća li kakav nemir, odgovorio je da ne jer se uzda u Božje milosrđe i u potpunosti se slaže s voljom Božjom. Molit ću Boga da danas stalno odabirem ono što se Njemu sviđa. K.K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)