Molitveno bdijenje uoči đakonskog ređenja

U požeškoj starodrevnoj crkvi sv. Lovre, u predvečerje slavlja Biskupijskog dana i đakonskog ređenja, 24. rujna održano je molitveno bdijenje s euharistijskim klanjanjem za kandidate Požeške biskupije za sveti Red đakonata – Stjepana Guzanovića iz Župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu, Karla Topalovića iz Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi i Tomislava Varelu iz Župe sv. Barbare u Jakšiću.

Na početku bdijenja okupljene mlade i druge vjernike pozdravio je požeški biskup Antun Škvorčević i kazao kako se nalazimo u predvečerje slavlja svetog reda Đakonata o 24. obljetnici uspostave Požeške biskupije. Istaknuvši da sutrašnji dan povezuju mnoge duhovne silnice, a ona koju predstavljaju trojica kandidata za đakonat posebno je izazovna. Oni su osjetili u svom srcu pokrenutost Bogom, poziv da budu svećenici i odazvali se. Biskup je potaknuo nazočne vjernike da zajedno s kandidatima zahvale Bogu što ih je pozvao i pomogao da ustraju u tom pozivu. Osvrćući se na riječi iz naviještenog evanđeoskog ulomka »Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, — ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je«, biskup je istaknuo kako se Gospodin zauzima za to da otklonimo dvosmislenost i prijetvornost u pristupu životu. Pored toga Isus nam po navedenim riječima svjedoči koliko je Bogu stalo do naše ljudske slobode te nam ostavlja mogućnost da odaberemo što želimo, potičući nas uvijek da mu kažemo „da“ jer se time opredjeljujemo za njegov koncept o našem postojanju. Podsjetio je kako su kandidati za đakonat bili uključeni u taj duhovni proces slobode, te su u dosadašnjoj formaciji očitovali svoj „da“ Bogu, koji ima sasvim posebno značenje za njihovo sutrašnje ređenje. Kazao je kako je razumljivo da crkveni propisi traže od onih koji primaju neku službu ili poslanje u Crkvi neka prije toga ispovjede svoju vjeru, te je poželio kandidatima da taj čin bude potvrda njihova cjelovitog „da“ Bogu s obzirom na sadržaj vjere i njihova predanja u poslanju koje će im biti povjereno. Dodao je da osim toga i svojom prisegom pripadnosti Požeškoj biskupiji te obećanjem beženstva svjedoče svoju odluku da Bogu služe cjelovitim predanjem svoga života.

Pošto su kandidati Stjepan, Karlo i Tomislav izrekli Ispovijest vjere i položili prisegu vjernosti beženstvu i služenju u požeškoj mjesnoj Crkvi, biskup im je na kraju poželio da njihov „da“ nikada ne postane mlak ili klimav, u čem će im biti na pomoć njihova osobna molitva i molitva Crkve, koja će ih pratiti na njihov putu. Zahvalio je svima koji su se okupili u crkvi sv. Lovre na molitveno bdijenje, napose bogoslovima iz rimskog Međunarodnog crkvenog kolegija „Sedes sapientiae“, gdje je kandidat Karlo Topalović proveo tri godine.

Uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim u kojem su mladi, bogoslovi, kolegijaši, članovi molitvenih zajednica grada Požege i vjernici iz ređeničkih župa predvođeni župnim vikarom požeške Župe sv. Terezije Avilske Markom Milakovićem, povjerili Gospodinu kandidate za đakonat. Zbor mladih Požeške biskupije popratio je bdijenje svojim pjevanjem i sviranjem.