Srijeda dvadeset i sedmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Jon 4, 1-11; Ps 85, 3-4. 5-6. 9-10; Lk 11, 1-4.


Evanđelje dana (Lk 11, 1-4)

„Gospodine, nauči nas moliti!“

Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: »Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike!« On ime reče:
»Kad molite, govorite:
Oče!
Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje!
Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan!
I otpusti nam grijehe naše:
ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem!
I ne uvedi nas u napast!«


Razmišljanje

Zacijelo je među Gospodinovim učenicima bilo nekih (a možda su i svi) koji su svakodnevno molili sve molitve pravog i pobožnog Izraelca. Te molitve naučili su još u djetinjstvu. Stoga nas molba apostola upućena Isusu da ih nauči moliti može malo iznenaditi.

S druge strane, oni su viđali svoga Učitelja kako se svakodnevno moli, kako odlazi na osamljeno mjesto i tamo razgovara sa Svojim Ocem. Možda su intuitivno osjećali da se njihov Gospodin moli drugačije od prosječnog Izraelca, možda im je stalna Isusova prisutnost pokazala da su njihove molitve još uvijek nesavršene, nedovoljne. Isus udovoljava njihovoj molbi dajući im najljepšu i najvažniju dnevnu molitvu svakog vjernika — Oče naš. Ova molba Isusovih učenika i njihov osjećaj da se možda slabo mole, mogu i nama biti svojevrstan putokaz da stalno trebamo raditi na tome da naučimo ispravno moliti. Zapravo, razvoj naše molitve trebao bi teći paralelno s našim razvojem, s našim godinama. Drugačije izgleda molitva djeteta od molitve mladića i djevojke, drugačije se moli odrasla osoba od osobe u poodmakloj dobi. I ne samo to, naša se molitva treba usavršavati sukladno razvoju naše vjere, a ponekad treba biti prilagođena našem životnom i duhovnom stanju. Jedno je sigurno: naša molitva nikada ne smije posustajati, pogotovo kada nas sustignu krize, duhovne kušnje, nemila životna iskustva. Tada, kako nas naučavaju znalci na području duhovnog života, naša molitva treba biti čak intenzivnija ili barem jednako gorljiva i redovna kao kada je sve u redu, kad se u našem životu ništa posebno ne događa. O molitvi je napisano knjiga i knjiga, o njoj možemo puno toga pročitati, ali ništa ne može biti zamjena za sam čin molitve: kada sami kleknemo pred Gospodina i svaki dan vježbamo „razgovor s Bogom” razvijajući tako svoj odnos i prijateljstvo sa svojim Stvoriteljem, Spasiteljem i Utješiteljem. Neka nam Marija, Učiteljica molitve, pomogne da svaka naša molitva bude približavanje Bogu, produbljivanje naše ljubavi prema Njemu, našoj braći i sestrama te otvaranje za prihvaćanje onoga što Bog želi za nas. Neka nam molitva daje snagu za ispunjavanje Njegove volje. D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)