Imenovan novi srijemski biskup

Apostolska nuncij u Republici Hrvatskoj, msgr. Giorgio Lingua objavio je 7. listopada 2021. da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže msgr. Fabijana Svalinu, za srijemskog biskupa koadjutora s posebnim ovlastima. Požeški biskup Antun Škvorčević uputio mu je sljedeću čestitku:

» Preuzvišeni i dragi novoimenovani biskupe Fabijane!

Pridružujem se radosti svećenika i vjernika Srijemske biskupije što Vas je papa Franjo smatrao dostojnim postaviti za koadjutora starodrevne srijemske mjesne Crkve s posebnim ovlastima. Od srca Vam i bratski čestitam imenovanje!

Znakovito je da ste za biskupa imenovani na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, povezane s povijesnim teškim događajima i pobjedama na našim prostorima, te je Vaše pastirsko poslanje na neki način povjereno njezinoj majčinskoj ljubavi. Molim da Vam ona bude na pomoć u izazovima brojčano male, ali duhovnom baštinom bogate Srijemske biskupije, te da Vaše vjerno i požrtvovno služenje Božjem narodu bude uspješno. Radujem se što ste postali član zbora biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i što ćete u zajedništvo njezinih pastira suradnički ugraditi svoje iskustvo i zauzetost za duše, te da će povijesne veze između Srijemske biskupije i Požege po Vama dobiti novo očitovanje i snagu u suvremenim okolnostima.

Pratio Vas Božji blagoslov te zagovor sv. Dimitrija i drugih srijemskih mučenika.  Uz izraze posebnog poštovanja i odanosti, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam«, zaključio je biskup Škvorčević.