Orguljaški koncert u požeškoj Katedrali

Četvrti solistički koncert u sklopu ovogodišnjih Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, 9. listopada  održala je orguljašica Ursa Ljuban iz Trogira.

Program je otvorila skladbom: Preludij i fuga u a-molu (BWV 543) Johanna Sebastiana Bacha. Zatim je uslijedila skladba  A la marcia koju je hrvatski skadatelj Mato Lešćan posvetio Ivanu pl. Zajcu. Program je nastavljen trima skladbama francuskog skladatelja, dirigenta, pijanista i orguljaša Camille Saint-Saëns: Posmrtni marš op. 40; Karneval životinja (IV. kornjače, XII fosili; XIII labud i XIV finale), Preludij i fuga br. 3 u Es-duru, op. 99. uslijedila je još jedna Lešćanova skladba: Intrada i koral Pjevaj hvale Magdaleno;

Koncert je zaključen  Pjesmom stvorova (IX Allegro) Anđelka Klobučara. Odabirom ovih autora orguljašica je željela obilježiti  njihove obljetnice: 100. obljetnicu smrti C. Saint-Saëns, 90. obljetnicu rođenja A. Klobučara i 30. obljetnicu smrti M. Lešćana.

Ursa Ljuban studirala je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Maria Penzara. Stadij orgulja je nastavila u Stuttgartu i Leipzigu, a usavršavala se je na seminarima priznatih orguljskih pedagoga. Tijekom boravka u Zagrebu bila je orguljašica u Župi Sv. Petra apostola i voditeljica djevojačkog zbora „Kefa“. Od 2016. radi kao nastavnica klavira u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Trogiru.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se 12. listopada koncertom orguljašice Ljerke Očić i violončelistice Jelene Očić.