Otvorenje biskupijskog savjetovanja „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“

Poštovana i draga braćo svećenici!

Na Biskupijskom danu u Požegi, 25. rujna 2021. obznanjeno je među ostalim da u nedjelju, 17. listopada 2021. u općoj Crkvi započinju biskupijska savjetovanja u pripravi za Opću biskupsku sinodu 2023. na temu Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Navedenog dana u požeškoj Katedrali dijecezanski biskup predvodit će euharistijsko slavlje u 11.00 sati kojim će otvoriti sinodski hod naše mjesne Crkve.

Neka se tom činu pridruže svi župnici, koji će u nedjelju, 17. listopada 2021. u svim župama Požeške biskupije na središnjem nedjeljnom euharistijskom slavlju nakon Gospodine, smiluj se pročitati biskupovo Pismo otvorenja biskupijskog savjetovanja, koje će biti dostavljeno svakom župnom uredu. Nakon toga nazočni će vjernici na čelu sa svećenicima uputiti „Molitvu Duhu Svetom“, koja će se moliti prije svakog sinodskog susreta i otpjevati „Ja sam Put, i Istina i Život“ (Iv14,6), misao vodilju svih naših sinodalnih okupljanja. Potom slijedi „Slava Bogu na visini“ i redoviti tijek euharistijskog slavlja.

Prikladno je da u homiliju navedene nedjelje svećenici ugrade važnije misli iz knjižice Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, koju su svi svećenici primili na nedavnom Biskupijskom danu u Požegi te vjernicima ukratko protumače što je to sinodsko savjetovanje i koja mu je svrha, povezujući ga s 25. obljetnicom Požeške biskupije, i potaknu nazočne da sudjeluju u programima, koji će se ostvarivati u župama po smjernicama Biskupijskog povjerenstva za sinodsko savjetovanje. U Molitvu vjernih valja uključiti nakanu za uspješan tijek biskupijskog savjetovanja o sinodalnosti Crkve. Nakon popričesne molitve uputit ćemo Bogu „Molitvu za Požešku biskupiju“, te je svakog dana pri svršetku svete mise moliti sve do 27. rujna 2022. kada se navršava 25 godina postojanja naše mjesne Crkve, a zaključit ćemo je uvijek pjevanim biskupijskim geslom Krist danas i uvijeke! U prilogu dostavljamo spomenuti tekst „Molitve Duhu Svetom“ i „Molitvu za Požešku biskupiju“ te notni zapis poklika „Ja sam Put i Istina i Život“.

Neka Bog svojim blagoslovom prati sva naša sinodska nastojanja u pripravi skupštine Opće biskupske sinode u Rimu i o 25. obljetnici osnutka i uspostave Požeške biskupije.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 7. listopada 2021.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup