Orguljaški koncert u požeškoj Katedrali

Peti i posljednji koncert u sklopu ovogodišnjih Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, 12. listopada  održale su orguljašica Ljerka Očić i violončelistica  Jelena Očić iz Zagreba. Bila je to večer sonata talijanskih baroknih skladatelja.

Program su sestre Očić otvorile trima sonatama za violončelo i orgulje – Sonata prima, Sonata seconda, Sonata terza – ranobaroknog talijanskog skladatelja Tomasa Cecchinija, Uslijedila je Sonata per organo (Preludio – Corrente – Sarabanda – Giga) ) kojom je Domenico Zipoli za orgulje preradio Corellijevu Sonatu za violinu u d-molu Op. 5 No 7. Zatim je izvedena Sonata »La Follia« Op. 5 No. 12 (La follia – Adagio), koju je za violončelo i orgulje skladao Arcangelo Correlli. Program je nastavljen Sonatom nr. 5 u e-molu RV 40 (Largo-Allegro-Largo-Allegro) velikana talijanskog baroka Antonia Vivaldija, te Koncertom za orgulje u a-molu BWV 593 (Allegro-Adagio-Allegro), kojim je Johann Sebastian Bach transkribirao za orgulje Vivaldijev gudački koncert. Koncert je okončan Vivaldijevom Sonatom nr. 3 u a-molu RV 43 (Largo-Allegro-Adagio-Allegro).

Ljerka Očić jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Održala je preko 1300 koncerata u Europi, SAD-u, Australiji, Japanu i mnogim drugim zemljama. Snimila je trideset nosača zvuka za domaće i inozemne diskografske kuće. Autorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi, te nekoliko knjiga. Dobitnica je međunarodnih i domaćih priznanja, nagrada i odlikovanja. Godine 2017. stekla je doktorat umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Jelenu Očić legendarni violončelist Bernard Greenhouse nazvao je jednim od najosebujnijih violončelističkih talenata našeg vremena. Nakon završetka studija glazbe u rodnom Zagrebu  u klasi prof. Valtera Dešpalja nastavila je studij na Visokoj glazbenoj školi u Mannheimu, a svoje glazbeno umijeće od 2004. do 2010. godine usavršavala je u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno je senior professor na Visokoj glazbenoj školi u Amsterdamu.

Ovogodišnje orguljaške večeri u požeškoj Katedrali okončat će Katedralni zbor 14. listopada Službom prvih večernjih hvala u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske.