Utorak dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Rim 1, 16-25; Ps 18, 2-3. 4-5; Lk 11, 37-41.

Klanjanje: Našice – Gospa Fatimska.


Evanđelje dana (Lk 11, 37-41)

„Dajte milostinju i gle — sve je čisto!“

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra. A Gospodin mu reče: »Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše i zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle — sve vam je čisto.«


Razmišljanje

Volimo pridavati veću važnost onome što je izvanjsko nego onome što je unutarnje. Možda je to stoga što nam je vidljivo dostupnije. Oduševljavamo se onim što nalazimo izvan sebe: Rembrandtovom slikom, stazom kojom se penjemo do jezera u planini, skokom s padobranom, dječjim smijehom, zavijanjem vuka u šumi, mirisom ruže… No, ne znači li sve to upravo da je moja unutrašnjost dodirnuta?
Kad god sam bio ganut, radostan, sanjarski raspoložen, dotaknut čežnjom, tko je bio Gospodar tih osjećaja, snova i čežnji? Mogu biti samo dva odgovora: Bog ili ja. Ako sam ja gospodar, onda sam moram sve to i kontrolirati. Ja osobno moram iznaći odgovore na sva pitanja koja me muče. Moram biti sam svoj liječnik, dijagnostičar, tješitelj, sudac, branitelj… Sam se moram opravdati. Na mene pada odgovornost da pronađem najbolja rješenja za teške probleme. Stoga valja još jednom ponoviti pitanje: jesam li sigurno ja gospodar? L.T.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)