Župna kateheza, napose priprava kandidata za prvu pričest i potvrdu

Poštovani i dragi svećenici i vjeroučitelji!

Poznato vam je kako smo prošle pastoralne godine, zbog poteškoća uzrokovanih pandemijom koronavirusa, nastojali pronaći modele organiziranja župne kateheze kako bi se programi, napose priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu, i u nastalim okolnostima nesmetano odvijali. U skladu s time svi župni uredi primili su dopis Biskupskog ordinarijata broj 1750/2020. od 28. rujna 2020. s prilozima kojim se predstavlja plan i program organiziranja župne kateheze te pojašnjava način njezina izvođenja po uzoru na nastavu u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama: model A (župna kateheza okupljenima u župnim prostorima); model B (mješoviti oblik župne kateheze u župnim prostorima i na daljinu) i model C (župna kateheza na daljinu).

Okolnosti u kojima se još uvijek nalazimo zahtijevaju od nas i u ovoj pastoralnoj godini spremnost da u svakoj situaciji omogućimo djeci i mladima pripravu za svete sakramente. S obzirom na to, odredbe i smjernice dane u navedenom dopisu Biskupskog ordinarijata vrijede i za pastoralnu godinu 2021./2022. Pored toga, u brizi za zdravlje djece i mladih pri održavanju župne kateheze u župnim prostorima dužni smo se i dalje pridržavati propisanih i preporučenih mjera za nastavu u školi koje izdaje Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na sjednici Prezbiterskog vijeća, 28. svibnja 2021., predstavljene su, među ostalim, vaše primjedbe i sugestije s obzirom na katehetsku građu koju ste tijekom prošle pastoralne godine primali od biskupijskog Pastoralnog centra. Zaključeno je da se ona doradi osobito s obzirom na važnost uključivanja djece u život župne zajednice kroz pojedine pastoralne programe koji su sastavni dio župne kateheze u pripravi za sakramente. Dorađena i objedinjena katehetska građa, prilagođena izvođenju župne kateheze za sva tri spomenuta modela, nalazi se na web stranici naše Biskupije, a primit će je elektroničkom poštom svi svećenici i vjeroučitelji.

Zahvaljujem svećenicima i vjeroučiteljima za dobrohotno prihvaćanje pomoći koju im u pogledu održavanja župne kateheze nastoje pružiti mjerodavne središnje ustanove naše Biskupije te za spremnost na suradnju da djeci i mladima pomognu rasti u vjeri kroz dostojnu pripravu za sakramente prve svete pričesti i potvrde.

Neka sva naša nastojanja, napose oko pastorala djece i mladih, prati svojim zagovorom i pomoću brižna Isusova Majka. Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

Požega, 9. listopada 2021.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup