Četvrtak dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Rim 3, 21-30a; Ps 129, 1-2. 3-4. 5-6b; Lk 11, 47-54.

Klanjanje: Skenderovci.


Evanđelje dana (Lk 11, 47-54)

„Tražit će se krv proroka od krvi Abelove do krvi Zaharijine.“

U ono vrijeme: Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih ubiše, a vi spomenike podižete! Zbog toga i kaza Mudrost Božja: ‘Poslat ću k njima proroke i apostole. Neke će poubijati i prognati — da se od ovog naraštaja zatraži krv svih proroka prolivena od postanka svijeta, od krvi Abelove do krvi Zaharije, koji je pogubljen između žrtvenika i svetišta.’ Da, kažem vam, tražit će se od ovoga naraštaja!«
»Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući.«
Kad Isus izađe odande, stadoše pismoznanci i farizeji žestoko na nj navaljivati i postavljati mu mnoga pitanja vrebajući na nj, ne bi li štogod ulovili iz njegovih usta.


Razmišljanje

U današnjem se Evanđelju često ponavljaju riječi JAO VAMA, odnosno, Isus se izražava jednostavno, izravno, ali nadasve oštro. Ovo Jao vama! bilo je i još uvijek je povezano s kaznom za zla djela i onih koji trenutno žive kao i za grijehe predaka koji su ubijali poslanike k njima poslane. Isus je rekao da će se od ovog naraštaja zatraži(ti) krv svih proroka prolivena od postanka svijeta, od krvi Abelove do krvi Zaharije, koji je pogubljen između žrtvenika i svetišta. (Lk 11, 5051) Danas imamo mogućnost vrlo brzo pronaći zanimljive podatke o povijesti Izraela, barem one od Drugog svjetskog rata naovamo. Detaljno je opisan problem holokausta, masovna smaknuća Židova, ne samo odraslih muškaraca, već i žena i djece. Zar se još uvijek ne prolijeva krv na teritoriju Svete Zemlje? Može se to činiti nepravednim, strašnim, okrutnim, ali na to ne možemo utjecati. Mi ni za što od toga nismo krivi, nismo imali utjecaja na sudbinu Izraela, onu u prošlosti, ni na ovu u sadašnjosti. Sve što možemo jest primijetiti da se Isusove riječi obistinjuju. To je, dakle, samo još jedna potvrda vjerodostojnosti Isusa Krista. Već dvije tisuće godina potvrđuju se riječi koje je Isus nekada izgovarao dok je bio u ljudskom tijelu. Te verificirane činjenice mogu se pripisati i natprirodnoj stvarnosti. Također, Isusova vjerodostojnost i iznošenje istine može se povezati i s prorečenim eshatološkim pojavama. Budući da je Isus, pravi Čovjek, ali prije svega pravi Bog, proricao zemaljsku stvarnost i ta se predviđanja ostvaruju, znači da On ne može pogriješiti ni u pogledu duhovne stvarnosti. Stvarnost prijelaza iz zemaljskog života u tijelu u natprirodni Život nakon smrti Sam je pokazao Svojim životom, smrću i Uskrsnućem. Koristim li Božje opravdanje za sebe po sakramentu pomirenja i pokore ? Gospodine Isuse, molim Te, pomozi mi da živim u skladu s Tvojim učenjima i Tvojim zapovijedima. Iako to silno želim, ipak mi ponestaje snage, nedostaje mi hrabrosti da budem Tvoj svjedok u ovom suvremenom svijetu. Amen. A.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)