Ponedjeljak tridesetog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Rim 8, 12-17; Ps 67, 2 i 4. 6-7ab. 20-21; Lk 13, 10-17.

Klanjanje: Slavonski Kobaš.


Evanđelje dana (Lk 13, 10-17)

„Nije li ovu kćer Abrahamovu trebalo odriješiti od spona u dan subotni?“

Jedne je subote naučavao Isus u nekoj sinagogi. Kad eto žene koja je osamnaest godina imala duha bolesti. Bila je zgrbljena i nikako se nije mogla uspraviti. Kad je Isus opazi, dozva je i reče joj: »Ženo, oslobođena si svoje bolesti!« I položi na nju ruke, a ona se umah uspravi i poče slaviti Boga.
Nadstojnik sinagoge — ozlovoljen što je Isus u subotu izliječio — govoraše mnoštvu: »Šest je dana u koje treba raditi! U te dakle dane dolazite i liječite se, a ne u dan subotni!« Odgovori mu Gospodin: »Licemjeri! Ne driješi li svaki od vas u subotu svoga vola ili magarca od jasala da ga vodi na vodu? Nije li dakle i ovu kćer Abrahamovu, koju sotona sveza evo osamnaest je već godina, trebalo odriješiti od tih spona u dan subotni?« Na te njegove riječi postidješe se svi protivnici njegovi, a sav se narod radovaše zbog svega čime se on proslavio.


Razmišljanje

Bog je rekao da čovjek treba šest dana raditi, a sedmi se odmarati. To izgleda jednostavno. Postoji pravilo kojeg se moram držati i ne trebam ništa drugo. Neki farizeji i pismoznanci slijedili su ovakav način razmišljanja. Po istom takvom mentalitetu ponekad i mi živimo, možda čak i češće nego farizeji. Takav stav zastupa stariji brat iz prispodobe o milosrdnom Ocu koju sv. Luka donosi dva poglavlja dalje. Obavit ću svoje, ono što mi Bog naređuje po zapovijedima i ja sam dobar; smijem druge prosuđivati i osuđivati. Ali Isus narušava naš mir. Licemjeri (Lk 13, 15) — ove su riječi upućene nama. Tako nam je lako upasti u život u kojem se sve vrti oko nas i biti opsjednuti sobom do te mjere da nam nije stalo ni do čega osim do vlastitih interesa i nas samih. Isus ne dolazi ukinuti zapovijedi, već da nas pouči kako ih vršiti da bismo naučili voljeti. Nije Zakon taj koji je najvažniji, već ljubav do koje bi nas Zakon trebao tek dovesti i pomoći nam da naučimo voljeti. Molimo Boga da nam pomogne primjećivati oko sebe sve one koji su zgrbljeni i da se, skupa s njima, po milosti Božjoj, uspravljamo. D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)