Sv. Šimun i Juda Tadej, Apostoli

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Šimun i Juda Tadej, Apostoli
Blagdan

Čitanja: Ef 2, 19-22; Ps 18, 2-3. 4-5; Lk 6, 12-19.


Evanđelje dana (Lk 6, 12-19)

„Između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima.“

U one dane iziđe Isus na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanoga Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica.
Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I koje su mučili nečisti dusi, ozdravljahu. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.


Razmišljanje

Čime uvijek treba započinjati sve u životu?  Molitvom. Isus nam ovdje pokazuje da nam, čak i onda kada nam je cijeli dan ispunjen dužnostima — još uvijek preostaje noć ili barem njezin dio koji možemo izdvojiti za susret s Bogom. Uostalom, sjećamo se kako se molio sv. Ivan Pavao II., primjerice 2002. u Krakovu. Molio je Časoslov i time pred mnoštvom koje je čekalo osvijetlio zadatak cijele Crkve — pokazao je potrebu za velikom molitvom. Gospodin Isus se moli prije izbora apostola, prije poučavanja i iscjeljivanja. A kako su osmišljeni Tvoji planovi i obveze? Ima li u tom planu dovoljno vremena za molitvu? B.W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)