Biskup Antun krstio sedmo dijete roditelja Filipović u Požeškim Sesvetama

U nedjelju, 31. listopada biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Požeške Sesvete te je u župnoj crkvi predvodio svetu misu tijekom koje je krstio Klaru, sedmo dijete Miroljuba i Snježane Filipović.

U homiliji biskup je kazao da sutra u Glasgowu započinje Svjetska konferencija o klimi, a klimatsko stanje silno je zaoštrilo pitanje energije. Poznato je da upotrebljavajući fosilna goriva uništavamo okoliš, diramo prirodu, koja nam se na svoj način osvećuje. Spomenuo je je kako je posljedica toga nevrijeme, poplave, suša i druge nepogode. Što nam valja raditi, zapitao je biskup. Bez energije ne možemo, a nečistu energiju ne smijemo koristiti. U Hrvatskoj se govori o zelenoj tranziciji te se na taj način uz pomoć Europe želi nešto poduzeti s obzirom na energiju i na budućnost planeta zemlje. Dobro je da tako razmišljamo i djelujemo, zaključio je biskup. No, dodao je, kako nas današnja sveta čitanja, napose Isus u evanđelju upozoravaju da je energetsko pitanje puno dublje od onoga o čemu trenutačno razgovaraju svjetski moćnici, i da upravo o tome ovisi budućnost prirode i nas u njoj. Isus tumači pismoznancima, učenjacima onoga vremena da prvo i najvažnije o čemu treba misliti i što treba činiti jest ljubiti Boga – ne mlako i napola – nego iz svega srca svojega, iz sve duše, iz svega uma, i iz sve snage svoje. Drugim riječima, sve što jesmo i što djelujemo treba biti posvema usmjereno prema Bogu, usklađeno s njegovim naumom. Biskup Antun je dodao kako je i Mojsije tako učio svoje kad su bili u velikim nevoljama. Kazao je kako u ulomku današnjeg prvog čitanja iz Knjige Ponovljenog Zakona Mojsije uvjerava Izraelce da trebaju slušati i držati sve ono što Bog od njih očekuje, te ih nagovara „čuj Izraele“, „poslušaj Izraele“ i vrši Božje zapovijedi i tako s njime gradi svoju sadašnjost i budućnost. Biskup je istaknuo kako Isus 613 tadašnjih biblijskih zapovijedi i propisa svodi na dvije: „Ljubi Boga svim srcem, i ljubi bližnjega kao samoga sebe“. Proglasio je ljubav kao najveću energetsku moć koja je u dnu svega postojećega i prethodi rješavanju svake životne ugroženosti. Biskup je ustvrdio da nema snažnije energetske moći od Isusove ljubavi kojom je položio sama sebe na križ te pobijedio i samu smrt. Stoga je pitanje suvremenog čovječanstva u tome hoće li u rješavanju energetskih problema i zagađenosti okoliša krenuti rješavati energijom srca, energijom ljubavi, koja može pokrenuti na djelovanje moćno spasiti okoliš, sačuvati planet zemlje i čovjekovo dostojanstvo na njoj.

Biskup je zatim kazao kako se obitelj koja je donijela sedmo dijete na krštenje možda ne može pohvaliti da ima dovoljno mogućnosti plaćati potrošnju električne energije, ili nekih pogodnosti koje pruža njezina upotreba, ali se može pohvaliti da je povjerovala energiji ljubavi, energiji srca i imala hrabrosti prihvatiti sedmo dijete. Gdje je ta energija kod nas, zapitao je biskup sudionike slavlja, ustvrdivši kako Hrvatska umire jer je manje rođenih nego umrlih. Kazao je da je jedan od glavnih razloga toga stanja manjak energije ljubavi u srcima, a tada se umire i biološki. U tom procesu manjka energije srca umire i priroda, koja postaje samo materija za sebično iskorištavanje. Stoga je bitno, istaknuo je biskup, da naše nastojanje za čistom energijom, krene od pitanja što se to zbiva u našem srcu i savjesti. Je li se već životno energetsko gubitništvo dogodilo u nama, pa se ono očituje i oko nas. Isus nas potiče da s obzirom na energetska pitanja krenemo s točnih polazišta, da svjetski moćnici u Glasgowu u svoja razmišljanja o budućnosti planeta zemlje krenu od pitanja savjesti, srca, opredjeljenja naše slobode za Boga, za čovjeka i sve stvoreno, kako ne bi ostali na površini trudeći se samo da dođemo do zelene energije koja nas ne može spasiti. Istaknuo je kako nas može spasiti samo tranzicija u savjesti, energija srca, koja osigurava zelenu energiju. Zamolio je Boga da podari dovoljno svjetla državnicima u Glasgowu koji će razmišljati o budućnosti Zemlje da uključe u to izazove Božje riječi, koji nadilaze znanstveno tehnološke mogućnosti.

Biskup je zapitao nazočne je li se u Požeškim Sesvetama možda ohladilo ljudsko srce za Božju riječ, pa više u njem ne odjekuje dovoljnom snagom Mojsijev „počuj Izraele, poslušajte ljudi“? Kada nestane osjećaja za osluškivanje Boga i spremnosti slijediti njegovu riječ u srcu i savjesti, tada se događaju najdublje izgubljenosti našega postojanja, kazao je biskup, istaknuvši kako bi ih trebalo spriječiti u našoj Hrvatskoj jer one uzrokuju druga gubitništva. Podsjetio je da smo svi u krštenju već uključeni u energije Isusove ljubavi s križa, i da će i ovo malo dijete u svom krštenju biti dionik Isusova milosnog izvora, njegove pobjede nad smrću, te da bismo se svi trebali obnoviti u njegovoj snazi, stavljajući ga među svoje prve i najvažnije životne odabire. Biskup je još dodao kako u slučaju da nemamo dovoljno energije da bismo ljubili, trebamo je tražiti kod Onoga koji je jednostavno Ljubav. Pozvao je sudionike slavlja da se kao župna zajednica još čvršće slože u molitvi da ih Gospodin obdari energijama ljubavi, Duhom Svetim, pa da iz tog dara žive i svjedoče kako postoji Božja pobjeda usred naših gubitništava. Ljubav je izvor, temelj i smisao svega, kazao je biskup. Podsjetio je kako se nalazimo pred svetkovinom Svih Svetih, zaštitnikom župe Požeške Sesvete, spomenuvši da nas ona podsjeća na to da je Bog zajedništvo triju osoba, i kako nema ljubavi bez zajednice. Onaj tko nema odnosa prema drugima, tko živi sebičnost a ne sebedarje, ostaje izvan životnog dinamizma ljubavi koja je Bog. Zajedništvo svetih kojem pripadamo po krštenju i koje u Vjerovanju ispovijedamo ostvaruje se po božanskom životu, njegovoj ljubavi koju u nas ulijeva Duh Sveti i iznutra nas povezuje u jedno. Već mu pripadam po krštenju, ali je potrebno osvojiti ga potpuno u vječnosti. Biskup je poželio da Svi Sveti koje slavimo pomognu da tako bude u obitelji Filipović s novokrštenicom Klarom, i u svim našim kršćanskim obiteljima.