Sjednica Odbora za proslavu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 3. studenog 2021. održana je prva sjednica Odbora za proslavu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije čiji su članovi: Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola; Mario Sanić, predstojnik Ureda za gradnju i kulturna dobra i župnik Župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški; Robert Mokri, biskupijski ekonom i župnik u Stražemanu; Mario Večerić, župnik Župe sv. Terezije Avilske u Požegi te katedralni orguljaš i zborovođa; Robert Kupčak, upravitelj Pastoralnog centra i Marijan Pavelić, povjerenik za medije. U radu sjednice sudjelovao je i požeški biskup Antun Škvorčević.

Pozdravljajući članove Odbora biskup Antun je podsjetio da je na sjednici Prezbiterskog vijeća minulog 25. listopada, među ostalim, donesen zaključak da se osnuje Odbor na čelu s Ivicom Žuljevićem koji će oblikovati, a potom zajedno sa suradnicima ostvarivati programe proslave 25. obljetnice osnutka i uspostave Biskupije. Kazao je kako je na prvoj sjednici Odbora zadatak njegovih članova da među sobom raspodijele dužnosti, te je predložio, a članovi Odbora usvojili da se za tajnika Odbora izabere Robert Kupčak, upravitelj Pastoralnog centra, koji bi zajedno s predsjednikom Odbora trebao koordinirati rad Odbora. Članovi Odbora su zatim zajedno s biskupom promislili o mogućim programima 25. obljetnice Biskupije koji, kako je kazao biskup, trebaju imati prvenstveno radni karakter, a završit će na slavljenički način. U oblikovanju spomenutih programa nemalo značenje ima započeti sinodalni proces kojim će se kroz sinodsko savjetovanje provjeriti koliko je u Biskupiji tijekom njezinih 25 godina zaživio sinodalni duh, kako bi napose vjernici laici porasli u svijesti suodgovornosti za poslanje koje im je krštenjem u Crkvi povjereno. U tom smislu biskup je istaknuo da je važna sastavnica Odbora i biskupijsko Povjerenstvo za sinodsko savjetovanje s kojim je potrebno zajednički promišljati o pojedinim dimenzijama i programima proslave obljetnice Biskupije. Budući da je sinodski hod na razini mjesnih Crkava odlukom Tajništva biskupske sinode u Rimu produžen do jeseni 2022. ono se poklapa s programima proslave 25. obljetnice Biskupije. Dogovoreno je da se sinodsko savjetovanje koje će obuhvatiti pojedine skupine vjernika na biskupijskoj i župnim razinama u njegovoj slavljeničkoj dimenziji poveže s marijanskim hodočašćima tijekom ljetnih mjeseci diljem Biskupije. To će ujedno biti priprava za središnje biskupijsko slavlje 24. rujna 2022. na tradicionalnom Biskupijskom danu kada će se u Požegi, sjedištu Biskupije, okupiti ponajprije svi oni koji imaju određene službe i poslanje u župama te oni koji su sudjelovali u sinodskom savjetovanju, i drugi vjernici.

Promišljajući o programu koji bi Odbor trebao ostvariti prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije oblikovane su u okviru Odbora četiri radne skupine: Radna skupina za povijesno-kulturna pitanja, voditelj Ivica Žuljević; Radna skupina za pastoralna i liturgijska pitanja, voditelj Robert Kupčak; Radna skupina za medijska i tiskovna pitanja, voditelj Marijan Pavelić i Radna skupina za tehničko-organizacijska pitanja, voditelj Robert Mokri. Voditelji pojedine radne skupine dobili su zadatak izraditi prijedlog programa u svom djelokrugu, o čemu će izvijestiti na sljedećoj sjednici Odbora, 15. studenog 2021.