Sv. Karlo Boromejski, biskup

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Karlo Boromejski, biskup
Blagdan

Čitanja: Rim 14, 7-12; Ps 26, 1. 4. 13-14; Lk 15, 1-10.

Klanjanje: Bebrina.


Evanđelje dana (Lk 15, 1-10)

„Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika.“

U ono vrijeme: Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: »Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.«
Nato im Isus kaza ovu prispodobu: »Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.’ Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja.«
»Ili koja to žena, ima li deset drahma pa izgubi jednu drahmu, ne zapali svjetiljku, pomete kuću i brižljivo pretraži dok je ne nađe? A kad je nađe, pozove prijateljice i susjede pa će im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu što je bijah izgubila.’ Tako, kažem vam, biva radost pred anđelima Božjim zbog jednog obraćena grešnika.«


Razmišljanje

Traganje za izgubljenima!
Na mrmljanje farizeja i pismoznanaca Isus odgovara tako što im priča priče o potrazi za izgubljenom ovcom i zagubljenom drahmom. Ovdje vidimo uloženi napor i trud ljudi koji su u potrazi jer žele pronaći ono što je izgubljeno. Nakon pronalaska slijedi velika radost i želja da se ta radost podijeli s drugima.
Jesi li doživio takve situacije, je li ti se dogodilo da si izgubio nešto dragocjeno, vrijed no, zbog čega si proživljavao gubitak u srcu? I što si osjećao kad si to nakon dugo vremena pronašao?
Pokušaj zamisliti Mariju i Josipa u trenutku kada su pronašli Isusa u Hramu ili Oca koji se radovao povratku izgubljenog sina.
Bog, milosrdni Otac pun ljubavi, neprestano traga za Svojom djecom koja su se izgubila i udaljila od Njega. Kao Dobri pastir On ih želi sve imati na okupu u Svom stadu, iscjeljivati im rane na duši i tijelu.
Svaki tvoj povratak k Njemu – po sakramentu pomirenja – predstavlja tu radost, ne samo za Boga Oca, već i za cijelo Nebo.
Zahvali Bogu Ocu na svim situacijama u kojima te je pronašao i ponovno prigrlio k Svom Srcu punom ljubavi!
Zahvali Isusu na daru Njegove Predragocjene Krvi koja te neprestano umiva, čisti, čineći te ponovno lijepim i vrijednim!
Ne odgađaj povratak milosrdnom Ocu koji te ljubi, često pristupaj ispovijedi, tom nezasluženom daru! Z.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)