Nedjeljno euharistijsko slavlje u u crkvi sv. Lovre

U nedjelju, 7. studenog 2021. biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i drugim vjernicima. Uvodeći u svetu misu biskup je kazao kako nam Bog u trenutačnim izazovima našeg postojanja želi darovati svoje svjetlo, upoznati nas sa svojim božanskim pogledima, otvoriti nam najbolje perspektive našeg života. Pozvao je nazočne neka pokajanjem omoguće Božjem svjetlu da prodre u dubine njihova bića.

Polazeći od udovice iz Sarfate Sidonske, koja prema zapisu Prve knjige o kraljevima usred suše i gladi od zadnjeg brašna i ulja što joj je preostalo priprema proroku Iliji jelo te polazeći od evanđeoskog izvještaja o udovici koja u hramsku riznicu ubacuje zadnji novčić što ga je imala, biskup je u homiliji progovorio o ljudskoj ekonomiji profita i božanskoj ekonomiji sebedarja. Istaknuo je kako nam među ostalim i Konferencija UN-a o klimatskim promjenama, koja se održava u Glasgowu, svjedoči o nemoći ekonomije profita jer nanesi štetu i prirodi i čovjeku, te o onome što može ostvariti ekonomija darivanja sama sebe. Spomenuo je da se jučer na Televiziji među natpisima što su ih demonstranti nosili u Glasgowu mogao vidjeti i jedan na kojem je pisalo: „Što bi Isus rekao o tome?“. Biskup je istaknuo kako je to Isus obznanio svojom žrtvom na križu za naše grijehe, u što nas upućuje današnje drugo čitanje iz Poslanice Hebrejima, predstavljajući ga kao velikog svećenika. Zaključio je da onaj tko sebe daruje za druge – sve dobiva, a onaj koji sebično želi samo nešto dobiti – sve gubi, te je pozvao sudionike slavlja da se obnove o smislu sebedarja po Isusovu modelu.

Pri svršetku misnoga slavlja biskup je podsjetio okupljene da su po sudjelovanju na euharistijskom slavlju i svetoj pričesti koju su primili, postali dionici Božje ekonomije sebedarja u Isusu Kristu, moleći da u njoj ostanu cijeloga života, te njome prožmu i svoju obitelj i svoj rad, svu stvarnost iz koje dolaze.