Sv. Leon Veliki, papa i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Leon Veliki, papa i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Mudr 6, 1-11; Ps 81, 3-4. 6-7; Lk 17, 11-19.

Obljetnica posvete crkve: Vrbova.


Evanđelje dana (Lk 17, 11-19)

„Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?“

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!«


Razmišljanje

Evanđeoski odlomak koji opisuje susret Isusa i deset gubavaca. Desetorica gubavaca očistili su se jer su s vjerom pristupili Isusu Kristu. Bog traži svakog ‘izgubljenog sina’ kao pastir svaku izgubljenu ovcu. Bog svakog čovjeka koji mu prilazi s ljubavlju Sebi prigrljuje. Znam li u svojoj potrebi vapiti Gospodinu? Prepoznajem li gubu’ koja mene muči, s kojom se ne mogu nositi? Dolazim li s povjerenjem pred Gospodina sa svojom ‘gubom’, svojim slabostima, grijesi ma?

Oni nisu shvatili da vjera uključuje i zahvalnost. Od deset gubavaca koje je Isus ozdravio samo se jedan, Samarijanac, vratio za hvaliti. Vratio se onaj koji je tuđinac, stranac, čovjek kojeg su Židovi prezirali. A njemu reče: ‘Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!’ (Lk 17, 19)

Gospodin nam čini svakodnevno čine Svoje ljubavi, Svoje blizine. Samo onaj može biti pravo zahvalan koji je pravo ponizan, koji zna da nikakvo pravo nema na takvu Božju milost. Zato se pitajmo jesmo li dovoljno ponizni? Bitno je da nas svaka pa i najmanja milost koju iskusimo vodi u zajedništvo s Bogom.

Olako zaboravljamo povratak Gospodinu da mu zahvalimo za dar svoga života. M.Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)