Sv. Martin Tourski, biskup

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Martin Tourski, biskup
Spomendan

Čitanja: Mudr 7, 22 – 8,1; Ps 118, 89. 90. 91. 130. 135. 175; Lk 17, 20-25.

Titular: Požeški Brestovac – Sv. Martin Biskup – svetkovina.

Klanjanje: Staro Petrovo Selo.


Evanđelje dana (Lk 17, 20-25)

„Kraljevstvo je Božje među vama.“

U ono vrijeme: Farizeji upitaju Isusa: »Kad će doći kraljevstvo Božje?« Odgovori im: »Kraljevstvo Božje ne dolazi primjetljivo. Niti će se moći kazati: ‘Evo ga ovdje!’ Ili: ‘Eno ga ondje!’ Ta evo — kraljevstvo je Božje među vama!«
Zatim reče učenicima: »Doći će dani kad ćete zaželjeti vidjeti i jedan dan Sina Čovječjega, ali ga nećete vidjeti. Govorit će vam: ‘Eno ga ondje, evo ovdje!’ Ne odlazite i ne pomamite se! Jer kao što munja sijevne na jednom kraju obzorja i odbljesne na drugom, tako će biti i sa Sinom Čovječjim u Dan njegov. No prije treba da on mnogo pretrpi i da ga ovaj naraštaj odbaci.«


Razmišljanje

Ta evo – kraljevstvo je Božje među vama! (Lk 17, 21)

Zasigurno su i farizeji, kao i apostoli bili znatiželjni o tom Kraljevstvu o kojem je Isus tako često govorio. To nas ne treba čuditi jer mnogi su čekali to Kraljevstvo. Međutim, svi su to Kraljevstvo zamišljali na vrlo ljudski način. To nije ništa novo, ta ljudske mogućnosti razumijevanja su ograničene. Čovjek svojim umom nije u stanju pojmiti Boga.

Bog to zna, i zato je Isus o Svom Kraljevstvu govorio uglavnom u parabolama i slikama kako bi onima koji su Ga slušali makar donekle približio tu stvarnost. Uspoređivao je, primjerice, Kraljevstvo Nebesko s gorušičinim zrnom koje, iako je najmanje od sveg zrnja, s vremenom naraste do veličine stabla; s kvascem koji kada se ubaci u tri mjere brašna napravi čudesnu preobrazbu u kruh.

Shodno tome, i ovaj put Isus podsjeća da se Kraljevstvo Božje ne da uhvatiti ili izraziti, da izmiče datumima, brojevima ili geografski preciznim mjestima, njega se na neki način bene da uhvatiti. Isus kaže da Kraljevstvo Božje neće doći na vidljiv način stoga što je ono već medu nama.

Isus nam želi reći da je Kraljevstvo Božje već došlo, iako ga ne opažamo. ‘Vide’ ga i doživljavaju oni koji znaju prihvatiti Boga srcem, koji se otvaraju Njegovoj milosti, koji čeznu za Bogom i u stanju su vidjeti u drugima dobro, trag Božji, trag Isusa Krista. I.J.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)