TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja – Svjetski dan siromaha
Trideset i treća kroz godinu

Čitanja: Dn 12, 1-3; Ps 15, 5 i 8. 9-10. 11; Hebr 10, 11-14. 18.; Mk 13, 24-32.


Evanđelje dana (Mk 13, 24-32)

„Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati.
Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba.
A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.«


Razmišljanje

Ako roditelji kod kuće – čitanjem Biblije i vlastitim primjerom – ne pokažu djeci ispravnu sliku Boga, mogu ih navesti na ateizam. Je li u kući naglasak na višim vrijednostima, ili samo na učenju, poslu, zdravlju, novcu? „Neće ti Bog naći posao, osigurati egzistenciju! Moraš biti najbolji!”

Bog je, međutim, vrlo ozbiljna Osoba. On ne baca riječi u vjetar. On daje upozorenje po riječima Biblije. Govori o kraju svijeta i kraju našega života ovdje na zemlji. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na obla cima s velikom moći i slavom. (Mk 13, 26) Pokazuje nam uzak put kojim se teško probijati, put Svojih zapovijedi, ali put koji nam jamči sreću s Njim u Nebu. Ako kroz ovaj život idemo bez Njegove pomoći, nećemo biti u stanju dostići tu sreću. Trebamo Njega i suradnju s Njegovom milošću.

Isplati li se ateizam? Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. (Mk 13, 31) Bog ne baca riječi u vjetar. Kakav je moj odnos prema Božjoj Riječi i Božjim obećanjima? B.W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)