Svetkovina Krista Kralja i Svjetski dan mladih u požeškoj Katedrali

Na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenog 21. studenog 2021., večernjim euharistijskim slavljem u požeškoj Katedrali u kojem su na poseban način sudjelovali mladi grada Požege i krizmanici požeške Župe sv. Terezije Avilske – proslavljen je Svjetski dan mladih. Slavlje je uz liturgijsku asistenciju učenika požeškog Kolegija, predvodio biskupijski povjerenik za pastoral mladih Krunoslav Siroglavić. Na početku je, pozdravljajući okupljene, prenio pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića te mladima čestitao njihov dan potaknuvši njih i sve ostale da tijekom slavlja budu osobito pozorni na biblijska čitanja koja će biti naviještena i poruke koje im želi dati današnja svetkovina.

Pojasnivši na početku homilije povijesni kontekst nastanka svetkovine Krista Kralja, povjerenik Siroglavić je kazao kako se u današnjem evanđelju događa susret dvaju načina kraljevanja – svjetski i Božji, te je veoma važno postaviti si osobno pitanje: „Kojem kraljevstvu želim pripadati?“ U tom smislu, navodeći ono što nudi svijet i logika njegova kraljevanja, kazao je da se na svetkovinu Krista Kralja potrebno učvrstiti u vjerničkoj svijesti kako je jedino Bog gospodar moje osobne povijesti i svih mojih nutarnjih previranja te ne nasjedati na ponude potrošačkog mentaliteta nego se uvijek iznova svakodnevno opredjeljivati kojem kraljevstvu želim pripadati. Povjerenik Siroglavić podsjetio je na koncu prisutne, posebno mlade, na poruku pape Franje pod naslovom „Ustani! Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio” (usp. Dj 26,16) koju je uputio za Svjetski dan mladih, kazavši kako je Isusov poziv apostolu Pavlu još uvijek aktualan. – „Kad prigrlimo novi život koji nam je dan u krštenju, primamo od Gospodina i poslanje biti svjedoci – poslanje kojem se valja posvetiti i koje mijenja život te izgrađuje Božje kraljevstvo već ovdje na zemlji“.

Pri svršetku euharistijskog slavlja povjerenik Siroglavić je zahvalio prisutnima, napose mladim pjevačima, za njihovo sudjelovanje u slavlju te ih pozvao da svojim životima, gdje god bili i što god činili, svjedoče Isusa Krista kao jedinog Kralja njihovih života i sudbina.

U predvečerje svetkovine Krista Kralja, u subotu 20. studenoga 2021., u požeškoj Katedrali su okupili krizmanici i mladi grada Požege te drugi vjernici, na redovito večernje euharistijsko klanjanje mladih koje je u ovoj prigodi predvodio upravitelj biskupijskog Pastoralnog centra Robert Kupčak. Promišljajući nad riječima spomenute poruke pape Franje za ovogodišnji Dan mladih, mladi vjernici su zahvaljivali Bogu za sva dobročinstva te molili na nakane mladih vjernika grada Požege i Požeške biskupije.