Sv. Cecilija, djevica i mučenica

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Cecilija, djevica i mučenica
Spomendan

Čitanja: Dn 1, 1-6. 8-20; Ps Dn 3, 52. 53. 54. 55. 56; Lk 21, 1-4.


Evanđelje dana (Lk 21, 1-4)

„Ugleda ubogu udovicu kako baca dva novčića.“

U ono vrijeme: Kad Isus pogleda, vidje kako bogataši bacaju u riznicu svoje darove. A ugleda i neku ubogu udovicu kako baca onamo dva novčića. I reče: »Uistinu, kažem vam: ova je sirota udovica ubacila više od sviju. Svi su oni zapravo među darove ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sav žitak što ga imaše.«


Razmišljanje

Postoje trenutci u našem životu kada se, ganuti Božjom dobrotom, ljubavlju, mudrošću i brojnim drugim božanskim atributima, odlučujemo potpisati rečenicu: Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. (Gal 2, 20) Bog nas poziva na ovakav stav, ali naš strah, slaba vjera, potreba za moći i mnoge druge prepreke drže nas na pola puta. Slični smo sjemenu iz prispodobe o sijaču koje je brzo izniknulo, ali je isto tako brzo uvenulo.
Očima mašte pokušajmo ući u kožu siromašne udovice. Ona daje sve što posjeduje jer je uvjerena da će se Otac pobrinuti za nju. I ja želim pokušati isto!
Ovdje je ključna riječ sve. Priznati sve što sam učinio jer će mi Otac oprostiti. Prihvati sve nevolje jer će Otac me podržati. Volje ti sve jer Otac voli mene. Sve je moguće jer postoji Otac. Takvo iskustvo Božjeg Očinstva nasušno nam je potrebno i učinimo sve da na nj ne zaboravimo.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)