Sv. Andrija Dung-Lac, prezbiter i drugovi mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Andrija Dung-Lac, prezbiter i drugovi mučenici
Spomendan

Čitanja: Dn 5, 1-6. 13-14. 16-17. 23-28; Ps Dn 3, 62. 63. 64. 65. 66. 67; Lk 21, 12-19.


Evanđelje dana (Lk 21, 12-19)

„Svi će vas zamrziti zbog imena mojega, ali ni vlas vam s glave neće propasti.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.«
»Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.«
»Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«


Razmišljanje

Cilj Isusova dolaska na zemlju nije da nas utješi. Kršćanstvo nije neka zamjena za narkotik koji nam olakšava bol da bi nam za tim produbio prazninu i tugu. Isus kaže da je došao dati život svima, u potpunosti i u izobilju. Sazrijevanje najviše umnaža sreću u čovjeku.
Bog nas želi zrele; želi da posjedujemo sami sebe jer Mu se jedino tako možemo povjeriti u punoj svjesnosti i slobodi. Naša braća i sestre koji prolaze ili su prošli kroz iskustvo progona poradi Isusa često nam pokazuju koliko su se uspjeli približiti punini čovječnosti po sposobnosti da povjeruju, da se žrtvuju, da oproste.
Isus na križu, unatoč patnji, prolazi i kroz radost i tada može reći: Dovršeno je (Iv 19, 30), izvršio sam Očevo djelo radi kojega sam poslan. Otac nije želio patnju za Sina, već ju je Sin svjesno odabrao jer je otkrio da na taj način može ispuniti misiju za koju je bio predodređen. Molimo se za postojanost kako bismo rasli u razumijevanju i ispunjavanju Evanđelja. D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)