Sv. Andrija Apostol

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Andrija Apostol
Blagdan

Čitanja: Rim 10, 9-18; Ps 18, 2-3. 4-5; Mt 4, 18-22.


Evanđelje dana (Mt 4, 18-22)

„Oni brzo ostave mreže i pođu za njim.“

U ono vrijeme: Prolazeći uz Galilejsko more, Isus ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim.


Razmišljanje

Ugleda dua brata, a zatim, ugleda druga dva brata. (Mt 4, 18.21)
Riječ vidjeti javlja se dva puta. Pitanja koja se nameću glase: što je Isus vidio i kako On gleda? Ako razmišljamo o apostolima kao o običnim ribarima, možemo doći do zaključka da su to obični ljudi, da u njima nema ništa posebno, da oni ne predstavljaju neku ‘osobitu vrijednost’. Međutim, ako tako mislite, možete pogriješiti. Isus gleda drugačije, On vidi više nego mi jer On vidi srca tih ljudi.
On gleda u srca svih ljudi; i mi nismo od toga izuzeti. On izlazi ususret ranjenim srcima da ih izliječi, da ih ispuni ljubavlju. On se ne vodi vanjskim izgledom, prividima i dojmovima. Bog voli tako da ne pravi nikakvu razliku, On ne dijeli ljude na ove i one kategorije. On zna kako voljeti svako srce i zna što je svakom ljudskom srcu potrebno.
Dopustimo Bogu da se zagleda u naše da vidi što je u njemu i zavoli ga Svojom ljubavlju. Neka On i nama omogući osjećanje te ljubavi u sebi, u svom životu. Ne bojmo se stati pred Njega onakvi kakvi jesmo, sa svojim slabostima i vrlinama. S vjerom da je u Božjim očima svatko od nas poseban i stoga na nas gleda s ljubavlju i čezne da Ga slijedimo, da zajedno gradimo Njegovo Kraljevstvo.
Jesam li dopustio Bogu da me pogleda? Za što se bojim Njegova pogleda na sebi? Treba li mi Božja ljubav, čeznem li za njom? Do puštam li Mu da me voli? Kakva je moja ljubav prema Bogu i mojim bližnjima? Volim li bez ograničenja? W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)