Srijeda prvog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Iz 25, 6-10a; Ps 22, 1-3a. 3b-4. 5. 6; Mt 15, 29-37.

Klanjanje: Bokšić.


Evanđelje dana (Mt 15, 29-37)

„Isus ozdravlja mnoge i umnaža kruh.“

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.
A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.«
Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu.
I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica.


Razmišljanje

Današnje Evanđelje pokazuje nam kako Bog prepoznaje, osim potreba naših srdaca, i naše vremenite, fizičke potrebe. Isus je, kako smo pročitali, ozdravio mnoge od različitih bolesti. Isto tako nije Mu promaknulo da su ljudi gladni i sažalio se nad njima, ali i što je još važnije – nahranio ih je. Važno je primijeti ti da je Isus uzeo ono što su učenici imali: sedam kruhova i malo riba, zahvalio Ocu razlomio to, blagoslovio i nahranio sve te je još i ostalo. Ovdje se krije snažna poruka i za nas. Možda mislimo da nemamo dovoljno snage, vremena, sredstava ili sličnih svari kako bismo nešto učinili za drugog čovjeka, no Isus nam ovdje pokazuje da u Njegove 2 ruke stavimo ono što imamo i ne moramo se brinuti: On će već nadoknaditi ono što bude potrebno, On će umnožiti našu iskrenu volju i ljubav. Isusu su toga dana došli mnogi sa svojim poteškoćama i On nije ostao ravnodušan na to, nego ih je izbavio iz nevolja. Ova situacija poticaj je i primjer i nama da u svojim poteškoćama dođemo k Njemu vjerujući da On može sve, pa tako i izbaviti me iz mojih nevolja. Ali, nemojmo zaboraviti da Bog ponekad, za naše dobro po Svojoj pro vidnosti, uskraćuje neku milost koju molimo te je važno i to imati u vidu. S.H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)