Četvrtak prvog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Iz 26, 1-6; Ps 117, 1 i 8-9. 19-21. 25-27a; Mt 7, 21. 24-27.


Evanđelje dana (Mt 7, 21. 24-27)

„U Kraljevstvo će nebesko ući onaj koji vrši volju Očevu.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.
Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvrši ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.«


Razmišljanje

Često se govori o Božjoj volji. Međutim (nažalost) najčešće ne razumijemo njezino pravo značenje. Kao da nam ono uzmiče i bježi. Vršiti Božju volju ne podrazumijeva našu obvezu da činimo ono što nas najviše košta, ono što je najgore i posljednje što bismo željeli čini ti. Božja volja nije nešto što nam je nametnuto, nečija samovolja koju mi moramo samo izvrši ti, to nije socijalna služba na koju smo osuđeni. Naprotiv, ona znači da slijedimo put slobode i ljubavi.

To je put koji nam pokazuje Bog, koji je Ljubav sama koja nas tako silno ljubi. To je put koji On najbolje poznaje, puno bolje od bilo kojeg čovjeka jer su Njegov pogled i perspektiva neizmjerno veći od naših.

Slijediti Božju volju, ispunjavati je, znači da istovremeno otkrivamo sami sebe. Kada slijedimo Njega i ispunjavamo ono što On od nas traži, mi pronalazimo smisao u svemu, nalazimo puninu, čak i ako nam poteškoće na koje nailazimo ponekad zaklanjaju ljepotu tog Božjeg puta.

Slijediti Božju volju znači odgovoriti vrlo konkretno na Božju ljubav prema nama. Slijedeći Božju volju, mi potvrđujemo svoju vjeru na valjani trajan način. Gradimo svoj život na stijeni, gradimo kuću koju nitko i ništa neće moći uništiti. Vršeći Božju volju, mi ne tratimo vlastiti život. Jesmo li spremni slijediti Očevu volju? W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)