Subota prvog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Iz 30, 19-21. 23-26; Ps 146, 1-2. 3-4. 5-6; Mt 9, 35-38: 10, 1. 6-8.

Titular: Jakšić, Sladojevci – sv. Barbara, djevica i mučenica –
svetkovina.


Evanđelje dana (Mt 9, 35-38: 10, 1. 6-8)

„Kad Isus vidje mnoštvo, sažali se nad njim.“

U ono vrijeme: Isus je obilazio sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć.
Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima; »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«
Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Posla ih i uputi:
Pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«


Razmišljanje

Idite i propovijedajte! Isus šalje svoje učenike dajući im vlast i moć.

Ovo poslanje još uvijek je aktualno i svaka Sveta misa završava upravo ovom porukom, a to su riječi poslanja od samoga Isusa. Punina te euharistijske gozbe izvršava se u tebi kada svojim životom ispunjavaš apostolsku misiju koja ti je povjerena i na koju si po zvan. Što trebamo propovijedati i kako to trebamo činiti?

Sveta misa ne bi smjela završiti trenutku našeg izlaska kroz crkvena vrata. Ne može svatko slaviti Euharistiju, ali svi trebamo po stati Euharistija po dubokom sjedinjenju s Isusom, prinoseći se Bogu Ocu, kao što Isus to čini, po sjedinjavanju svoje patnje i radosti s Isusovom žrtvom, po propovijedanju Njegova kraljevstva. Osjećaš li se poslan, osjećaš li da te sam Isus poziva da kročiš ovim svijetom u snazi Duha Svetoga, dajući svoje svjedočanstvo o susretu s Gospodinom?

U svakoj Svetoj misi Isus te hrani svojim Tijelom i svojom Krvlju, Riječju Božjom nadahnutom Duhom Svetim. Daruje ti svoj mir i blagoslov da u Njegovo ime, a u snazi Duha Svetoga, širiš ovu radosnu poruku Kraljevstva Božjega. Budi dobar radnik za žetvu Gospodara svojega! Z.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)