DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Čitanja: Bar 5, 1-9; Ps 125, 1-2ab. 2cd-3. 4-5. 6; Fil 1, 4-6. 8-11; Lk 3, 1-6.


Evanđelje dana (Lk 3, 1-6)

„Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.“

Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. On obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka:
»Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.’


Razmišljanje

Ivan Krstitelj poslan je od Boga da pripravi narod za dolazak Njegova Sina – Isusa.

Ivan propovijeda i poziva izraelski narod na obraćenje, na promjenu života. On je glas koji viče. I mi se u ovom vremenu pripravljamo za na dolazeću svetkovinu Isusova rođenja. Ovaj poziv na obraćenje pratit će nas čitavo vrije me Došašća.

Evanđelist Luka smješta ovaj događaj u po ganski okvir nabrajajući sve vladare i vlastodršce onoga vremena i kraja. Rečenicom: Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje (Lk 3, 6), naglašava da će svako ljudsko stvorenje biti spašeno. Dakle, svi će se spasiti, ne samo izabrani Božji narod, Židovi.

Ivan Krstitelj poziva sve narode da odbace grješan način života i da se okrenu Bogu. Tako će pripraviti svoje srce za Božji dolazak. Odricanjem od grijeha i promjenom života poravnat će staze Gospodinu. Imamo od Boga darovano vrijeme priprave za Njegov dolazak u naša srca. Koristimo to dobro ovo vrijeme milosti i spasenja! D.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)