Ponedjeljak drugog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Iz 35, 1-10; Ps 85, 9ab-10. 11-12. 13-14; Lk 5, 17-26.

Titular: Jasenovac, Međurić, Podgorač, Pleternica – sv. Nikola, biskup – svetkovina.


Evanđelje dana (Lk 5, 17-26)

„Danas vidjesmo nešto neviđeno.“

Jednog je dana Isus naučavao. A sjeđahu ondje farizeji i učitelji Zakona koji bijahu došli iz svih galilejskih i judejskih sela i Jeruzalema. A sila ga je Gospodnja nukala da liječi.
I gle, ljudi doniješe na nosiljci čovjeka koji bijaše uzet. Tražili su da ga unesu i stave preda nj. Budući da zbog mnoštva nisu našli kuda bi ga unijeli, popnu se na krov te ga između crepova s nosiljkom spuste u sredinu pred Isusa.
Vidjevši njihovu vjeru, reče on: »Čovječe, otpušteni su ti grijesi!«
Pismoznanci i farizeji počeše mudrovati: »Tko je ovaj što huli? Tko može grijehe otpuštati doli Bog jedini?«
Proniknuvši njihovo mudrovanje, upita ih Isus: »Što mudrujete u sebi? Što je lakše? Reći: ‘Otpušteni su ti grijesi’ ili reći: ‘Ustani i hodi?’ Ali da znate: Vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!« Tada reče uzetomu: »Tebi zapovijedam: ustani, uzmi nosiljku i idi kući!«
I on odmah usta pred njima, uze na čemu ležaše i ode kući slaveći Boga.
A sve obuze zanos te su slavili Boga i puni straha govorili: .»Danas vidjesmo nešto neviđeno!«


Razmišljanje

Kada je vidio ljude kako Mu dovode ovog sirotog uzetog čovjeka, Isus obraća pozornost na njihovu vjeru. I upravo zbog te vjere Isus prvo otpušta grijehe ovom čovjeku, a zatim ga ozdravlja.

To nam je putokaz – naša vjera i naša molitva može pomoći nekome da upozna Isusa, da iskusi Njegovo oproštenje i ozdravljenje. Svojom vjerom i svojim molitvama mi možemo “dovoditi” ljude pred Isusa da ih dodir one svojom milošću. Ali, kao što je Gospodin istaknuo, moramo imati vjere. Primijetimo također da je donošenje paraliziranog čovjeka pred samog Isusa ove ljude koštalo puno i truda, rada, pa čak i određenog izlaganja riziku da se zamjere vlasniku ove kuće ili drugima koji su bili tamo prisutni. Potrebne su nam ne samo vjera i molitva, već i spremnost da riskiramo, ulažemo trud u to da nekoga dovedemo pred Gospodina.

Isus ovom čovjeku najprije otpušta grijehe, dakle, najprije liječi njegovu dušu, čisti ga od duhovnog tereta i rana grijeha. A to je najvažnije u životu svakog vjernika ili traga ča – da prvo očisti svoju nutrinu, obrati se, odrekne se zla i grijeha. Tek tada može doći do iskustva iscjeljenja tijela i biti spreman primiti druge milosti kojima ga Gospodin želi obdariti.

Stoga se ne bismo trebali čuditi što u svojim životima doživljavamo premalo Gospodi nova djelovanja, a vrlo često je tako zato što nemamo sređenu svoju nutrinu. Također, često nam se događa i da nakon određenih iskustava milosti ili Gospodinova djelovanja u svom životu, zbog grijeha ili povratka nekom nesređenom načinu života, nekako pogubimo to duhovno blago, ne osjećamo njihovo blagotvorno djelovanje.

Isuse, izliječi našu duhovnu uzetost kako bi smo mogli iskusiti plodove Tvoga djelovanja u svom životu. D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)