Sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Iz 40, 1-11; Ps 95, 1-2. 3 i 10ac. 11-12. 13; Mt 18, 12-14.


Evanđelje dana (Mt 18, 12-14)

„Bog neće da propadnu maleni.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Što vam se čini? Ako neki čovjek imadne sto ovaca i jedna od njih zaluta, neće li on ostaviti onih devedeset i devet u gorama i poći u potragu za zalutalom? Posreći li mu se te je nađe — zaista, kažem vam, raduje se zbog nje više nego zbog onih devedeset i devet koje nisu zalutale. Tako ni Otac vaš, koji je na nebesima, neće da propadne ni jedan od ovih malenih.«


Razmišljanje

Došašće je vrijeme iščekivanja ne samo Isusova rođenja, već i našeg ponovnog rođenja. Kakve to veze ima s današnjim odlomkom iz Evanđelja?

Naša je logika slična onoj Kajfinoj. Bolje je da jedan čovjek umre za čitav narod, nego da svi mi umremo. Tijek povijesti neprestano potvrđuje ovakav način razmišljanja. Jednostavno rečeno “svi” olako opravdavamo “smrt” trećih ljudi, primjerice onih koji gladuju u zemljama trećeg svijeta, emigranata, beskućnika, starih, invalida, zatvorenika … i mogli bismo nabrajati do u beskraj. Vidimo mase i postajemo ravnodušni prema njima.

Danas čujemo da Bog gleda drugačije i misli i drugačije. On gleda na mene i na svakog čovjeka zasebno kao na ljubljeno, premilo, dragocjeno dijete i nije u stanju žrtvovati niti jedno u korist ostalih. On više voli žrtvovati sebe.

Što ću učiniti da upoznam i uđem u Njegovo razmišljanje? Što ću učiniti da čujem kako On izgovara moje ime, da vidim Njegovu brižnost za mene? Koliko je jaka moja želja da uđem u Njegovo viđenje svakog čovjeka? D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)