Četvrtak drugog tjedna došašća

Michelangelo Cerquozzi: Propovijed sv. Ivana Krstitelja, 17. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Iz 41, 13-20; Ps 144, 1 i 9. 10-11. 12-13b; Mt 11, 11-15.

Obljetnica posvete crkve: Vetovo.


Evanđelje dana (Mt 11, 11-15)

„Ne usta veći od Ivana Krstitelja.“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega! A od dana Ivana Krstitelja do sada kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe. Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana. Zapravo ako hoćete: on je Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje.«


Razmišljanje

Isus suprotstavlja dva razdoblja. Prvo je trajalo do rođenja Ivana Krstitelja i početka njegova djelovanja. Nikome prije njega nije bila povjerena tako važna misija kao što je priprema Izraela za Mesijin dolazak i stoga nitko nije tako velik kao on.

Drugo razdoblje počinje u trenutku kada Isus izjavljuje da je Kraljevstvo nebesko usred Izraela. Isus poziva na obraćenje kako bi se savez s Bogom obnovio.

Rođenje iz vode i Duha (Iv 3,5) učinit će one koji primaju krštenje djecom Božjom. Oni kojima će biti dano živjeti u drugom razdoblju privilegirani su jer ne iščekaju Kraljevstvo nebesko, već su Njegovi baštini ci. Od tog trenutka čak i najmanji primaju u posjed cjelokupnu baštinu zajednice kršteni ka. Svatko, tko je rođen od Duha Svetoga, dio je kraljevskog naroda.

Po Gospodinovoj milosti primili smo neizmjeran dar i naša je zadaća da o tome svjedočimo svem stvorenju.

Kraljevstvo nebesko dar je i zadatak. Možemo se time ponositi, ali ne i uzdizati nad drugima. Nada u vječni život pružena je svakome, ali nisu je svi spremni prihvatiti. Naš je zadatak da tu nadu propovijedamo. Ł.T.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)