Sv. Ivan od Križa, prezbiter i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan od Križa, prezbiter i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Sef 3, 1-2. 9-13; Ps 33, 2-3. 6-7. 17-18. 19 i 23; Mt 21, 28-32.


Evanđelje dana (Mt 21, 28-32)

„Dođe Ivan, i grešnici mu povjerovaše.“

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama naroda: »A što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: »Sinko, hajde danas na posao u vinograd!« On odgovori: »Neću!« No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugome pa mu reče isto tako. A on odgovori: »Evo me, gospodaru!« i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu? Kažu: »Onaj prvi.« Nato će im Isus: »Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putem pravednosti, i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomislite da mu povjerujete.«


Razmišljanje

Ljudi većinom cijene dosljednost. Ne volimo da nas drugi obmanjuju i u odlučivanju nalikuju zastavi na vjetru. U slučaju obojice sinova, sigurno je jedno – izostala je dosljednost u održavanju zadane riječi. Može se postaviti sljedeće pitanje: što se moglo dogoditi između odgovora na očev zahtjev i stupanja u akciju? Tko je tu dvojicu braće savjetovao? Koga su poslušali?

Naravno, nemam na umu ljudski upliv, već duha koji je na obojicu utjecao i kojeg je svaki od njih poslušalo. A odgovor se nameće sam po sebi. Prvi je sin imao dobar početni stav, ali je kasnije počeo slušati zlog duha: “Pusti to, zašto ti, tebe se ovdje iskorištava, to je nepravedno.” Ovo su samo neki od cijelog niza mogućih “distraktora” od Očeve volje.

Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine! (Mt 7,21). Nije dovoljno slaviti usnama. Potrebno je također djelovati. Drugi sin po stupa suprotno. Isprva se opire, ali najvjerojatnije pod utjecajem Božjeg duha počne uviđati vlastitu nedostojnost što na kraju vodi k tome da se predomislio.

A ti, kojeg duha češće slušaš? Ł.T.

 

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)