Utorak četvrtog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Pj 2, 8-14 ili Sef 3, 14-18a; Ps 32, 2-3. 11-12. 20-21; Lk 1, 39-45.


Evanđelje dana (Lk 1, 39-45)

„Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega?“

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa:

»Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!«


Razmišljanje

Radost, koja ispunjava Mariju jer je izabrana da bude majka Božjeg Sina, ne može ostati samo Njezina radost. Ona odlazi posjetiti svoju rođakinju Elizabetu kako bi tu radost podijelila s njom, a u isto vrijeme kako bi služila i bila uz onu kojoj je pomoć potrebna. Ova scena pozdrava na dočeku između dviju žena, koje u planu samoga Boga treba ju ispuniti proročanstva i najave vezane uz Mesiju, puno nam govori. One su svjesne da, po Božjem Duhu i po snazi toga Duha, Bog realizira svoj plan za cijelo čovječanstvo. Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina! Ovo je također susret Isusa i Ivana (koji će pripremati ljudska srca za susret s Mesijom) dok su još u utrobama svojih majki. Dira li i mene ovaj događaj u srce, pripremam li se na činjenicu da će se On uskoro roditi i za mene? Čeznem li da se On rodi ne samo u Betlehemu, već i u mom srcu? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)