Srijeda četvrtog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: 1 Sam 1, 24-28; Ps 1 Sam 2, 1. 4-5. 6-7. 8abed; Lk 1, 46-56.


Evanđelje dana (Lk 1, 46-56)

„Velika mi djela učini Svesilni.“

U ono vrijeme: Marija reče: »Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje! Odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.« Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući.


Razmišljanje

Današnje Evanđelje donosi nam događaj u kojem Blažena Djevica Marija, kao Majka s Božanskim Čedom u svome tijelu, sva u zanosu kliče Gospodinu, pjeva zahvalnu pjesmu što je nju, Neznatnu Službenicu, pogledao, obdario i učinio Majkom Svome Sinu. Elizabeta isto tako puna radosti kliče: Ta od kuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? (Lk 1, 43) Marija uzvraća na pozdrav. To je radost koja dolazi od Boga. Marija priznaje svoju neznatnost i ulogu službenice u Božjem naumu. Marijin primjer poniznosti i jednostavnosti! Kako jednostavni ljudi znaju biti zahvalni Bogu za sve. Oni su uvijek usmjereni na drugoga i na Boga. Oni ne pripisuju sebi ništa od toga. Bog i danas djeluje u životu svakog čovjeka. Čovjek, ponosan i si guran u sebe i svoj uspjeh, čovjek moćan i ohol, onaj koji drugoga prijezire, ugnjetava, nema više što iščekivati, nema se čemu više radovati, nema se čime više ispuniti.

Pripremimo svoje srce, uredimo svoje odnose, budimo jedni drugima blagoslov. Takvo mjesto traži Gospodin da pohodi, da se rodi. Budi ustrajan na tom putu ljubavi. M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)