Božićno čestitanje svećenika i đakona požeškom biskupu Antunu

U Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi održano je 23. prosinca tradicionalno božićno čestitanje dijecezanskih i redovničkih svećenika i đakona požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću. Čestitku je biskupu uputio generalni vikar Želimir Žuljević.  Podsjetio je na najznačajnije pastoralne događaje koje je predvodio biskup Antun u godini koja je na izmaku, spomenuvši među ostalim susrete s vjernicima u različitim prigodama, krštenja djece iz brojnih obitelji, hodočašća u marijanska svetišta, zauzetost za katoličke škole, u ekumenizmu i međureligijskom dijalogu, na karitativnom području. Dodao je da je unatoč pandemiji koronavirusa itekako bio bogat pastoralni program i djelovanje u našoj Biskupiji, kako ono redovito, tako i izvanredno, napose u karitativnim nastojanjima kao odgovor na prirodne nepogode. Započela je priprava za Biskupsku sinodu u općoj Crkvi a jednako tako sinodski hod naše mjesne Crkve i ujedno 25. obljetnica utemeljenja i uspostave naše Biskupije, kao i biskupskog ređenja biskupa Antuna. Generalni vikar zahvalio je biskupu za sve što je do sada učinio za našu mjesnu Crkvu te poželio da u dobru zdravlju i dalje nastavi tako djelovati. U svoje i u ime svećenika i đakona u Požeškoj biskupiji čestitao je biskupu Antunu Božić i zaželio novu godinu ispunjenu Božjim blagoslovom.

Zahvalivši na čestitci, biskup Antun je rekao kako je započela 25. obljetnica osnutka i uspostave Požeške biskupije te je svim okupljenim svećenicima i đakonima čestitao jubilejski Božić. Spomenuo je kako nas spomenuta obljetnica i okolnosti pandemije koronavirusa potiču  da polazeći od evanđeoskog izvještaja o pastirima u betlehemskoj noći, nakratko razmotrimo svoje djelovanje koje nazivamo pastirskim a svećenike pastirima. Podsjetio je da se svećenici u svom pozivu i poslanju poput pastira u božićnoj noći nalaze pred Božjom inicijativom, nemjerljivom našim ljudskim mjerilima, dionici su događaja kojem anđeo daje značenje kad novorođenog u siromaštvu betlehemske štalice proglašava Spasiteljem, Kristom i Gospodinom. Pastiri su pozvani da pođu k jaslicama gdje će pronaći znak djeteta i majke, prepoznati u njem Boga na djelu, otići će odande razglašavajući ono što su vidjeli i pripovijedajući drugima o događaju. Biskup je kazao kako je veoma važno da svećenici u ovim izazovnim vremenima znaju biti usmjereni na Božje djelo u Isusu Kristu, ne biti dionici nemoćnih ljudskih razgovora o onome što nije u njihovoj mjerodavnosti, napose ne uključivati se u negativne pristupe događajima i ljudima, nego poput pastira umjeti pripovijedati o onome što u svemu prepoznaju kao Božju inicijativu, da se obasjani slavom Gospodnjom u Isusu Kristu pridruže anđelima te s njima pjevaju Slavu Bogu i navještaju mir zemlji. Podsjećajući kako nepoznanice s obzirom na koronavirus izazivaju strah u mnogim ljudima, biskup je kazao da i za naše stanje kao i za pastirsku prestrašenost u božićnoj noći pred nepoznanicama događaja vrijedi anđeoski poziv: „Ne bojte se!“ Potaknuo je svećenike da vjerom prosuđuju događaje kao pastiri u siromaštvu betlehemskih jaslica,  da njihov pogled vjere uvijek bude usmjeren na promatranje onoga koji se pojavio među nama u betlehemskoj štalici, jer nam on može uvijek donijeti utjehu i ohrabrenje. Biskup je spomenuo kako je Bog u Isusu Kristu krenuo tamnom stranom našeg životnog puta, upravo zato da se ne bojimo hoditi njime, jer je on s nama te trebamo imati hrabrosti poput pastira naviještati ono što smo prepoznali i vidjeli u Isusu Kristu. Zahvalio je generalnom vikaru na čestitci a svim svećenicima i đakonima za suradnju i nastojanje da na mjestu svoga poslanja vrše vjerno poslanje koje im je povjereno. Poželio je da u požrtvovnom služenju Božjem narodu budu ispunjeni radošću a u poteškoćama utjehom.

Na kraju je tajnik Matej Siluković pročitao božićnu čestitku koju su biskup, svećenici i đakoni uputili papi Franji prigodom njegova 85. rođendana i za svetkovinu Božića. Zbor pod vodstvom Maria Večerića uzveličao je svojim pjevanjem čestitanje i domjenak koji je nakon toga slijedio.